Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 13:05

Sarajevo – Nejméně 14 lidí zemřelo v Bosně, kterou zasáhla silná bouře a povodně, jež zaplavily města a vesnice ve střední a jižní části země. Napsaly to dnes agentury AP a AFP s odvoláním na mluvčího místní správy ve městě Jablanica – to se nachází zhruba na půli cesty mezi metropolí Sarajevem a městem Mostar.

„V tuto chvíli jsme v oblasti Jablanice našli 14 těl. Bohužel existuje velká šance, že to nebude konečný počet obětí,“ řekl AFP mluvčí místní správy Darko Jukan.

Agentura Reuters už dříve napsala, že Jablanica je zcela odříznutá, bleskové záplavy zničily silnice i železniční trať. Podle agentury AP je na zveřejněných snímcích vidět, že jednu z nejfrekventovanějších silnic spojujících Sarajevo přes Jablanicu s pobřežím Jadranu strhl společně s železniční tratí obrovský sesuv půdy.

Úřady evakuují z postižených míst lidi, včetně obyvatel psychiatrické léčebny, uvedla mluvčí civilní ochrany Majda Kovačová. Podle ministra obrany Zukana Heleze vyrazili na pomoc do zasažených oblastí vojáci. „Poslali jsme každého, koho jsme (poslat) mohli. Naší prioritou je zachránit lidi, kteří jsou naživu a pohřbeni v domech, kde jsou sesuvy půdy“ uvedl Helez.

Některá místa se ocitla bez elektřiny a mobilního signálu. Kromě Jablanice je to také případ města Kiseljak, které se nachází asi 20 kilometrů severně od Sarajeva.

Silné deště a vítr jsou hlášeny také v sousedním Chorvatsku, kde bylo uzavřeno několik silnic a metropole Záhřeb se připravovala na možnost, že se z břehů vylije řeka Sáva, podotkla AP, podle níž záplavy způsobené přívalovými dešti trápí i Černou horu.

Podíl.
Exit mobile version