Aktualizace: 16.06.2024 13:05

Praha/Reykjavík – Na severu Islandu v pátek odpoledne havaroval autobus s 20 českými turisty a jedním českým průvodcem a řidičem. Na místo letěl vrtulník. V nemocnici v Reykjavíku a Akureyri skončilo třináct lidí, z toho pět na jednotce intenzivní péče s vážnými zraněními, řekl dnes ČTK ředitel CK Adventura Petr Novotný.

Někteří lehce zranění turisté už byli propuštěni. „V tuto chvíli v nemocnicích zůstává pět klientů, z toho dva na jednotce intenzivní péče,“ uvedl ředitel. Na místě jsou s nimi rodinní příslušníci. Devět turistů je na cestě do České republiky. „Pro ostatní účastníky nehody zřídil islandský Červený kříž centrum pomoci v Akureyri,“ informoval. Přesné okolnosti nehody Novotný nezná. „Stalo se to na pozemní komunikaci, na rovném přehledném úseku,“ řekl ČTK.

CK řeší situaci s islandskou policií a českým konzulátem. „Spolupracujeme již od počátku s velvyslanectvím ČR v Oslo, pod které Island spadá. Konzulka Zuzana Otčenášková je přítomna v Reykjavíku,“ řekl Novotný. „Naši diplomati ze zastupitelského úřadu Oslo jsou v kontaktu s cestovní kanceláří i nemocnicí, kde konzulka navštívila zraněné občany,“ potvrdila ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.