Aktualizace: 9.02.2024 21:43

Canmore (Kanada) – Závody na 15 km volně s hromadným startem na úvod Světového poháru v běhu na lyžích v Canmore vyhráli Nor Simen Hegstad Krüger a vedoucí žena seriálu Jessie Digginsová z USA. Kateřina Janatová byla šestadvacátá, Adam Fellner obsadil 38. místo.

Úřadující trojnásobný mistr světa Krüger si dojel pro první vítězství v sezoně díky nástupu zhruba v polovině závodu. Po sólové jízdě měl v cíli náskok 9,8 sekundy před krajanem Haraldem Östbergem Amundsenem, jenž si pojistil vedení v seriálu. Třetí byl Rakušan Mika Vermuelen a poprvé v kariéře se dostal ve Světovém poháru na stupně vítězů.

Závod nevyšel Johannesi Hösflotovi Klaebovi, který vyhrál minulé dva závody v Gomsu, ale dnes byl až patnáctý.

Fellner doběhl na bodované 38. pozici dvě a půl minuty po vítězi. V Kanadě nestartuje česká jednička Michal Novák, jenž koncem ledna onemocněl a má v sezoně, kterou zahájil nadějně životním druhým místem v Ruce, další zdravotní pauzu.

Dvaatřicetiletá Digginsová si připsala druhé vítězství za sebou a opět v závodě s hromadným startem. Před přesunem do Severní Ameriky, kam se Světový pohár vrátil poprvé od roku 2019, triumfovala na 20 km klasicky ve Švýcarsku.

Loňská mistryně světa z bruslařské desítky a letošní vítězka Tour de Ski Digginsová dnes vyhrála o 2,6 sekundy před Francouzkou Delphine Claudelovou, třetí byla Norka Heidi Wengová. Janatová, jež mimořádně rychlé tempo nejlepších držela jen zhruba první třetinu závodu, dojela se ztrátou 2:40,8. Druhá Češka Tereza Beranová skončila v závěru pole na 42. pozici.

Digginsová vede po pátém vítězství v sezoně pohárové pořadí o 340 bodů před Švédkou Linn Svahnovou.

Původně se dnes měly jet desetikilometrové závody s intervalovým startem, protože ale dorazila do Kanady se zpožděním technika na měření času, upravila Mezinárodní lyžařská federace program na závody s hromadným startem. Do úterý se v Canmore pojedou ještě dva sprinty a další „masák“. Poté se běžci na lyžích přesunou do Minneapolis v USA.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.