Aktual.: 3.10.2024 14:18

Bejrút/Tel Aviv – Při izraelském útoku na jihu Libanonu zemřeli během evakuace zraněných libanonský voják a podle agentury AP i čtyři zdravotníci. Podle místního Červeného kříže šlo o konvoj, jehož pohyb byl dohodnutý s mírovou misí OSN. Agentura DPA ale uvedla, že při útoku zemřel libanonský voják a čtyři zdravotníci byli jen zraněni. Izraelská armáda dnes třetím dnem pokračovala na jihu Libanonu v pozemní operaci proti militantnímu hnutí Hizballáh a ostřelovala opět na jihu a východě Libanonu i v Bejrútu objekty spojené s Hizballáhem. Ten dnes rovněž vypálil další desítky raket na sever Izraele.

Izraelská armáda dnes také vyzvala k okamžité evakuaci obyvatele dalších 25 libanonských obcí včetně města Nabatíja. To má asi 80.000 obyvatel a patří k největším na jihu Libanonu. Už v předchozích dvou dnech armáda podle deníku The Guardian vyzvala k evakuacím 52 obcí na jihu Libanon.

„Pro vaši bezpečnost musíte okamžitě opustit své domovy. Každý, kdo je poblíž bojovníků Hizballáhu, jejich objektů či zbraní, se vystavuje riziku,“ napsal dnes v arabštině mluvčí izraelské armády na sociální síti X, kde vyzval k evakuacím dalších 25 obcí. Civilistům vzkázal, aby se přemístili na sever a nejezdili na jih, kde je jejich život v ohrožení.

Izraelská vláda tvrdí, že pozemní operace v Libanonu je omezená a přesně zacílená na objekty Hizballáhu a že ji ukončí, co nejdříve to bude možné.

Kvůli leteckým útokům na Libanon, které Izrael výrazně zintenzivnil před zhruba dvěma týdny, utekly z domovů už statisíce lidí. Libanonská vláda odhaduje, že vysídleno je kvůli tomu už 1,2 milionu lidí, napsal deník The Guardian. S celými rodinami nacházejí útočiště u příbuzných či ve školách, které jsou už mnohde přeplněné. Řada Libanonců podle BBC přespává v autech či ve stanech, protože nemají kam jít. Přes 100.000 lidí, většinou Syřanů, uteklo před izraelskými útoky a v obavách z rozšíření války do Sýrie, odkud přitom mnozí utekli rovněž před válkou.

Izraelská armáda dnes před polednem místního času oznámila, že Hizballáh jen během jedné hodiny vypálil přes 50 raket na sever Izraele. Hizballáh uvedl, že odpálil rakety na severoizraelské město Tiberias v odvetě za izraelské bombové útoky na „libanonská města, vesnice a civilisty“.

Při dnešním úderu v oblasti města Bint Džubajl v jižním Libanonu zabila izraelská armáda nejméně 15 příslušníků Hizballáhu. Armáda též uvedla, že cílila na budovu místní radnice, kterou Hizballáh využíval jako skladiště zbraní. Město Bint Džubajl bylo cílem izraelského útoku již v červenci. Při leteckém úderu na skladiště zbraní Hizballáhu tehdy zemřeli tři lidé.

Podle serveru The Times of Israel (ToI) bylo ve středu v Libanonu zabito asi 60 bojovníků Hizballáhu, jehož vojenské křídlo považuje EU za teroristickou organizaci, a izraelské letectvo v rámci pozemní operace zasáhlo přes 200 cílů.

Izrael tento týden zahájil pozemní vojenské operace v jižním Libanonu jako další fázi dlouhodobého konfliktu s Hizballáhem. Libanonské hnutí a izraelská armáda se ostřelovaly přes hranici prakticky každý den od loňského října, kdy Izrael zahájil v Pásmu Gazy válku proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v odvetě za jeho útok v jižním Izraeli.

Situace v Libanonu prudce eskalovala po explozích tisíců komunikačních zařízení využívaných Hizballáhem v polovině září a po následném rozsáhlém izraelském bombardování libanonských pozic Hizballáhu, při němž bylo zabito mnoho členů vedení tohoto hnutí včetně jeho vůdce Hasana Nasralláha.

V systému Drozd je 102 Čechů v Libanonu, někteří odcestují slovenským letem

V systému Drozd je 102 registrovaných Čechů v Libanonu. Velvyslanectví v Bejrútu vede seznam těch, kteří mají zájem o evakuaci. V nadcházejících dnech by někteří Češi měli odcestovat slovenským letem. Na dotaz ČTK to dnes ráno uvedla Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. O tento evakuační let má zájem 18 osob směřujících do České republiky, doplnila později.

Izraelští vojáci se v jižním Libanonu střetávají s bojovníky militantního hnutí Hizballáh a Tel Aviv chystá odvetu za úterní íránský útok, při němž na Izrael směřovalo na 200 raket.

Ministr zahraničí Jan Lipavský v úterý ČTK řekl, že v minulých týdnech Česko prostřednictvím ukrajinského a maďarského speciálu evakuovalo několik občanů z Libanonu. Podle České televize (ČT) úterní repatriační let ukrajinského speciálu vzal v Bejrútu na palubu šest českých občanů.

„V systému Drozd je v tuto chvíli pro Libanon registrováno 102 Čechů. Náš zastupitelský úřad v Bejrútu je s Čechy v kontaktu a vede seznam těch, kteří mají zájem o evakuaci. V nadcházejících dnech by někteří Češi měli odcestovat letem organizovaným Slovenskem v rámci systému EU. Stále ještě fungují i některé komerční lety,“ uvedla Wernerová. Slovensko své občany včetně pracovníků velvyslanectví letecky evakuuje v závěru týdne.

Podíl.