Komerční prezentace Aktual.: 13.10.2024 12:17

Tel Aviv – Při izraelském úderu v uprchlickém táboře Nusajrát v centrální části Pásma Gazy byla zabita osmičlenná rodina. Informovaly o tom dnes podle agentury AP místní zdravotnické úřady. Izraelská armáda mezitím rozšiřuje ofenzivu na severu Pásma Gazy, kde byly podle místních úřadů za osm dní zabity nejméně desítky lidí. Celkový počet palestinských obětí války mezi Izraelem a hnutím Hamás dosáhl 42.227, vyplývá z informací místních úřadů.

Úder v Pásmu Gazy zasáhl dům v Nusajrát. Zabiti byli rodiče a jejich šest děti ve věku od osmi do 23 let, uvedla nemocnice Mučedníků od Al-Aksá v nedalekém Dajr Balahu. Podle nemocnice, do níž byla těla převezena, bylo kromě toho zraněno dalších sedm lidí, včetně dvou žen a jednoho dítěte, které je v kritickém stavu.

Izrael už více než rok v Pásmu Gazy vede válku proti hnutí Hamás a téměř každý den provádí útoky na údajné cíle ozbrojenců v Pásmu Gazy. Izraelská armáda tvrdí, že se snaží předcházet civilním obětem a z jejich smrti obviňuje Hamás a další ozbrojené skupiny, které operují a skrývají se v hustě zalidněných oblastech.

Na severu Pásma Gazy izraelské letectvo a pozemní síly mezitím útočí na tábor Džabálija, kam se podle izraelské armády radikálové přemístili. Izraelské síly podle agentury Reuters rozšířily svůj nájezd na sever Gazy a jejich tanky dosáhly severního okraje města Gaza. Podle místních obyvatel rozdrtily některé části čtvrti Šajch Radván a mnoho rodin muselo opustit své domovy.

Izraelská armáda dnes uvedla, že její síly operující v Pásmu Gazy za posledních 24 hodin zaútočily na 40 cílů a zabila desítky radikálů. „Síly 162. divize pokračují v operaci v oblasti Džabálije, za poslední den síly zabily desítky teroristů a našly výbušniny, zbraně, granáty a další prostředky pro vedení války v regionu,“ uvedla armáda.

Islámský džihád, ozbrojené křídlo Hamásu, a další menší organizace podle agentury Reuters uvedly, že jejich bojovníci v Džabáliji a přilehlých oblastech zaútočili na izraelské síly protitankovými raketami a dělostřeleckými granáty.

Izrael nařídil úplnou evakuaci severní části Pásma Gazy včetně samotného města Gaza. V oblasti po hromadné evakuaci nařízené v prvních týdnech války zůstává odhadem na 400.000 lidí. Palestinci se podle AP obávají, že Izrael chce sever Pásma Gazy trvale vylidnit a vybudovat tam vojenské základny nebo židovské osady. Světový potravinový program (WFP) v sobotu uvedl, že na sever Pásma Gazy se nedostala od 1. října žádná dodávka potravin.

Nynější válka začala po vpádu Hamásu do jižního Izraele loni 7. října. Ozbrojenci tehdy zabili na 1200 lidí, převážně civilistů, a dalších zhruba 250 rukojmích zavlekli do Pásma Gazy. V Gaze stále zůstává téměř 100 izraelských rukojmích, přičemž se předpokládá, že naživu jich je méně než 70.

Izrael mezitím provádí vzdušnou a pozemní útoky proti hnutí Hizballáh v Libanonu na sever od svých hranic. Očekává se také, že provede úder na Írán v odvetě za íránský raketový útok na Izrael z 1. října.

„Zatímco svět zaměřuje pozornost na Libanon a možný izraelský úder na Írán, Izrael likviduje Džabáliju,“ cituje agentura Reuters Násira, obyvatele sousedního města Bajt Lahíja. „Okupanti vyhazují do povětří silnice a ničí obytné čtvrti. Lidé rovněž nenacházejí nic k snědku, jsou uvázlí ve svých domech, bojí se, že by na jejich hlavy mohly dopadnout bomby,“ řekl Násir tiskové agentuře prostřednictvím chatovací aplikace.

Obyvatelé dále tvrdí, že izraelské síly prakticky odřízly od města Gaza města Bajt Hanún, Džabálija a Bajt Lahíja dále na severu palestinské enklávy. Povolení k pohybu tu dostávají jen rodiny ochotné tato tři města opustit na základě příkazu k evakuaci. Mnoho místních obyvatel však podle Reuters na sociálních sítích uvedlo, že neodejdou.

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, ovládané Hamásem, uvedlo, že za osm dní nejnovějších izraelských výpadů na severu enklávy byly zabity desítky Palestinců. Panují však obavy, že další desítky našly smrt na silnicích a pod sutinami svých domů, které jsou mimo dosah lékařských týmů. Ministerstvo dnes rovněž aktualizovalo celkovou bilanci obětí více než rok trvajícího konfliktu: Během izraelské vojenské ofenzivy v Pásmu Gazy bylo od 7. října 2023 zabito nejméně 42.227 Palestinců a dalších 98.464 bylo zraněno.

Palestinci a představitelé OSN tvrdí, že v Pásmu Gazy nejsou žádné bezpečné oblasti a jsou znepokojeni závažným nedostatkem potravin, paliva a lékařských dodávek na severu oblasti, což by podle nich mohlo vést až k hladomoru.

Podíl.
Exit mobile version