Aktualizace: 9.07.2024 20:45

Gaza – Nejméně 27 lidí zemřelo při úderu izraelské armády poblíž školy v Abasánu na jihu Pásma Gazy. Agentuře AFP to dnes sdělil lékařský zdroj. Izraelská armáda uvedla, že informaci ověřuje. Podle palestinských zdravotníků nálet zasáhl stany, v nichž jsou před vzdělávacím zařízením ubytovány vysídlené rodiny.

 

Izraelská armáda pokračuje druhým dnem v zesílené vojenské ofenzivě v celém Pásmu Gazy, zejména v centrálních čtvrtích města Gaza. Tento vývoj podle představitelů teroristického hnutí Hamás ohrožuje obnovená jednání o příměří a propuštění rukojmích.

Údaje o obětech v Abasánu se rozcházejí. Podle ředitele vládní mediální kanceláře v Gaze, kterou řídí Hamás, na místě zahynulo až 29 lidí. Naopak agentura AP s odkazem na zdravotnické úřady v Gaze píše o 19 mrtvých a desítkách zraněných.

Válku v Pásmu Gazy loni vyvolal bezprecedentní teroristický útok Hamásu na Izrael 7. října, při němž zahynulo na 1200 lidí. Dalších zhruba 250 osob ozbrojenci odvlekli na území Pásma Gazy. Izraelská vojenská ofenziva si od té doby vyžádala životy více než 38.200 Palestinců.

Izraelské síly druhý den nové ofenzivy v Pásmu Gazy zabily nejméně 18 Palestinců

Izraelské síly dnes zabily nejméně 25 Palestinců během druhého dne zesílené vojenské ofenzivy v Pásmu Gazy, která se odehrává zejména v centru města Gaza a podle palestinského hnutí Hamás ohrožuje nynější jednání o příměří a propuštění rukojmích. Informuje o tom agentura Reuters, která se odvolává na palestinské zdravotníky. Úřady ovládané hnutím Hamás, které USA i EU považují za teroristickou organizaci, mezitím uvedly, že za uplynulý den přišlo v Pásmu Gazy v důsledku bojů o život nejméně 50 lidí.

Izraelské tanky dnes pokračují v postupu v některých hustě obydlených čtvrtích v centru Gazy, jako jsou Šidžajáh, Sabra a Tel Hava, jejichž obyvatelé v pondělí hlásili jedny z nejtvrdších vzdušných úderů i pozemních střetů od začátku války loni v říjnu. Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele některých čtvrtí k evakuaci, tisíce Palestinců tak byly nuceny opustit své domovy a zamířily na západ k pobřeží nebo dále na jih. Palestinský Červený půlměsíc oznámil, že kvůli příkazu k evakuaci jsou všechny jeho lékařské kliniky v Gaze mimo provoz.

Ozbrojené křídlo Hamásu a jeho spojenec Palestinský islámský džihád uvedli, že jejich příslušníci bojují proti izraelským silám v Tel Havě pomocí protitankových střel a minometné palby a způsobili jim ztráty. Izraelská armáda na tato tvrzení bezprostředně nereagovala.

Izraelská armáda v dnešní pravidelné ranní zprávě uvedla, že její jednotky pokračují v operacích ve městě Gaza na základě informací zpravodajských služeb o přítomnosti Hamásu a Palestinského islámského džihádu v oblasti. Dodala, že izraelské síly „vyřadily z akce“ desítky ozbrojenců a nalezly množství zbraní.

Izraelská armáda v oblasti sváděla tvrdé boje už v prvních týdnech války a později ji prohlásila za „vyčištěnou“, připomněla dnes agentura AP. Už tehdy armáda nařídila hromadné evakuace civilních obyvatel a většině z nich neumožnila se vrátit. Stovky tisíc Palestinců však ve městě zůstaly a přežívají v přístřešcích či v troskách domů.

Palestinští zdravotníci oznámili, že izraelský vzdušný úder na jeden dům v Gaze zabil šest lidí, dalších devět osob zemřelo při útoku na dva domy v Nusajrátu a Dajr Balahu v centrální části pásma. Tři Palestinci podle nich zahynuli při náletu v západní části Rafáhu, města při hranicích s Egyptem. Nejméně sedm mrtvých, většinou dětí, si vyžádal úder proti skupině Palestinců v uprchlickém táboře Búrajdž ve střední Gaze, uvedli zdravotníci.

Katar a Egypt s podporou Spojených států tento týden zintenzivnily úsilí o zprostředkování dohody mezi Izraelem a Hamásem o příměří a propuštění rukojmích výměnou za palestinské vězně. Vůdce Hamásu Ismáíl Haníja v pondělí řekl, že současná vojenská operace by mohla vrátit vyjednávací proces zpět na úplný začátek.

O vývoji v úsilí o dosažení dohody dnes v Káhiře jednal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí s ředitelem americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Williamem Burnsem, oznámila kancelář egyptského prezidenta. Egyptská média s odkazem na vysoce postavený oficiální zdroj pak uvedla, že ve středu by měla k dalším jednáním o příměří v Gaze odcestovat egyptská delegace do katarského Dauhá.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu trvá na tom, že jakákoli dohoda nesmí Izraeli bránit v tom, aby mohl případně obnovit boje kvůli splnění vládních válečných cílů. Mezi ně patří zejména likvidace Hamásu jako hrozby pro Izrael a osvobození všech zbývajících rukojmích.

Nejmenovaný palestinský představitel blízký vyjednávání agentuře Reuters řekl, že další krok musí učinit Izrael. „Nyní je vše na Netanjahuovi,“ řekl tento činitel. „Hamás dal postoj jasně najevo a projevil dostatečnou flexibilitu, aby umožnil dohodu. Ale sami Izraelci říkají, že všechno záleží na Netanjahuovi a na tom, zda vůbec chce dohodu,“ dodal.

Válka v Pásmu Gazy začala útokem Hamásu na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci a další radikální islamisté loni 7. října zabili téměř 1200 lidí a dalších asi 250 osob odvlekli jako rukojmí do Gazy. Přes stovku z nich propustili výměnou za palestinské vězně během dosud jediného klidu zbraní, který na konci listopadu trval pouhý týden.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které je pod kontrolou Hamásu, dnes oznámilo, že v Pásmu Gazy od 7. října zemřelo v důsledku bombardování a bojů nejméně 38.243 Palestinců, z toho 50 za posledních 24 hodin, a 88.033 dalších utrpělo zranění. Bilance palestinských úřadů nerozlišuje mezi civilisty a ozbrojenci Hamásu, civilních obětí je však podle mezinárodních organizací většina. Další tisíce těl pravděpodobně zůstávají v sutinách zničených domů. Izraelská ofenziva proměnila velkou část hustě zastavěného území v trosky a způsobila vážnou humanitární krizi.

Podíl.