Brífink kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka (zdroj: ČT24)

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN) po jednání s prezidentem Petrem Pavlem potvrdil, že jej prezident jmenuje členem vlády v úterý v 9 hodin ráno. Následně mu předá úřad končící ministr Jozef Síkela (STAN), poté Vlček pojede na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně. Vlček chce na ministerstvo přivést makroekonomické či socioekonomické odborníky, hlavní kostru týmu na úřadu chce ale zachovat. Prezident v pondělí přijal také Petra Kulhánka (STAN), který je kandidátem na ministra pro místní rozvoj. V čele resortu by měl nahradit Ivana Bartoše (Piráti), který ve vládě skončil kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení ke třicátému září na návrh premiéra Petra Fialy (ODS).

„Čeká nás na ministerstvu jeden náročný rok, který bude nejen o tom, abychom dokázali dobře komunikovat projekty, které jsme jako Starostové odpracovali, ale je to málo. Musíme přicházet s nápady dalšími, čeká nás mnoho věcí – ať je to otázka dotažení jaderného tendru či legislativy ve sněmovně – Lex OZE 3,“ uvedl Vlček.

Potěšilo jej, jak prezident dobře obeznámen, kdy se ptal na velmi konkrétní detaily. Vlček s Pavlem hovořili i o nedávných krajských a senátních volbách. „Dotkli jsme se i politických otázek, kdy jsme diskutovali proběhnuvší krajské a senátní volby. Osobně jsem velmi rád, že s panem prezidentem sdílím názor na to, že rolí nás politiků je pracovat na stabilitě této země,“ dodal.

Občany podle budoucího ministra zajímá, co vláda dělá pro dostupné a levné ceny energií, jakým způsobem bude pracovat na posilování práv spotřebitelů nebo i například na změně stavebních norem.Po úterním jmenování na Pražském hradě mu Síkela předá úřad a následně se Vlček vydá na veletrh do Brna. Chce tam prezentovat novou hospodářskou strategii, kterou bude ve čtvrtek schvalovat kabinet.

Vlček plánuje drobnou odměnu týmu na ministerstvu průmyslu a obchodu. Hlavní kostru chce ale zachovat, neboť je tam podle něj řada schopných lidí na úrovni vrchních ředitelů či poradců. Na úřad chce přivést odborníky v makroekonomické či socioekonomické oblasti, jména nesdělil.

Podíl.