Aktualizace: 26.03.2024 00:07

Praha – Prezident Petr Pavel dnes dopoledne navštíví pražské sídlo Bezpečnostní informační služby (BIS). S vedením kontrarozvědky bude hlava státu hovořit o aktuální bezpečnostní situaci a hrozbách, ruských aktivitách či vlivu Ruska a Číny na bezpečnost v Česku. Po jednání je v plánu tisková konference.

Pavel bude v BIS jednat s ředitelem Michalem Koudelkou i širším vedením. S Koudelkou se Pavel sešel mimo jiné po svém zvolení loni v lednu. Uvedl, že probrali nastavení vztahů a spolupráci. „Bezpečnostní rizika, kterým naše země čelí, vnímáme podobně. Počítám s pravidelným setkáváním a těší mě, že se má rozhodnutí budou opírat o kvalitní informace,“ napsal tehdy na síti X Pavel.

S kontrarozvědkou má nynější prezident výrazně lepší vztahy než jeho předchůdce Miloš Zeman, který BIS opakovaně kritizoval. Pavel loni v květnu vyhověl návrhu vlády a Koudelku jmenoval brigádním generálem. Zeman obdobnému návrhu kabinetu sedmkrát nevyhověl.

Návštěvy politiků v tajných službách nejsou časté. Všechny tři však v poslední době navštívil premiér Petr Fiala (ODS). Předloni v říjnu zavítal do BIS, začátkem loňského roku pak jednal s vedením Vojenského zpravodajství (VZ) o válce na Ukrajině, kybernetické obraně či dezinformacích. Rozvědku Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) pak Fiala navštívil loni koncem března.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.