Komerční prezentace Aktual.: 21.10.2024 19:26

Přerov – Kritice kvůli údajnému porušení etického kodexu dnes čelila v lavicích přerovského zastupitelstva opoziční zastupitelka Helena Netopilová (Společně pro Přerov). Svou kolegyni z SPD Pavlu Kadaníkovou označila za fašistku, stejně jako její kolegy z klubu této strany. Stalo se tak na předchozím zastupitelstvu na dámských toaletách, spor obou pedagožek se poté přenesl až na chodbu. Netopilová dnes na zastupitelstvu znovu zopakovala, že považuje SPD za parlamentní fašistickou stranu a omluvit se odmítla. Usnesení ohledně porušení etického kodexu nakonec zastupitelé nepodpořili.

Netopilová, která jinak vyučuje na Gymnáziu Jakuba Škody v Přerově, se ke střetu se zástupkyní ředitelky Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy v Přerově po kritice ze strany SPD přiznala. „Já jsem si na paní Kadaníkovou skutečně počkala, nelíbilo se jí, že s ní mluvím na toaletách. Zeptala jsem se jí, jako zástupkyně ředitelky druhého gymnázia, co říká na předvolební kampaň SPD. Já jsem jí byla velmi pobouřena, pokládám ji za hranou čehokoliv, co by mělo být přípustné v naší společnosti,“ uvedla Netopilová. Zkritizovala dnes zároveň koaliční smlouvu ANO s SPD na krajské úrovni.

SPD se v kampani vymezovala například vůči migraci nebo Evropské unii. Pozornost vzbudil mimo jiné plakát zobrazující zakrváceného muže černé pleti s nožem a popiskem „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové‘ z dovozu“.

Kadaníková dnes na zastupitelstvu uvedla, že opoziční kolegyně ji i ostatní členy jejího zastupitelského klubu nazvala fašistkou. Potyčka se poté přenesla do foyer, kde ji již sledovali i ostatní zastupitelé.

„Událost se mne velmi dotkla, byla pro mě velmi urážlivá. Nezaznělo tady to, že mne nazvala fašistkou, že i mé kolegy nazvala fašisty, bylo to dehonestující nejen pro mne, ale i pro celý náš zastupitelský klub SPD, bez ohledu na to, že nejsem členkou této strany,“ uvedla Pavla Kadaníková. Doplnila, že její rodina byla kvůli fašistům perzekvována. „Nikdy bych se nespojovala se stranou, která by propagovala nějaké fašistické názory,“ uvedla zastupitelka.

Spor dnes řešili zastupitelé desítky minut, vůči výrokům Netopilové se vymezili především členové SPD. „Je to tak závažná věc, nechápu jak mne někdo může nazvat fašistou. Je to nehorázná drzost, je to závažná věc, která se musí řešit a musí skončit omluvou,“ uvedl Michal Dokládal. Netopilová se dnes neomluvila. „Trvám na tom, že SPD je parlamentní fašistické hnutí,“ uvedla. Sama poté čelila návrhu na usnesení, že její chování bylo nepřijatelné proti všem pravidlům, elementární slušnosti a zcela ve sporu s etickým kodexem města Přerova. Nakonec nebylo schváleno, většina zastupitelů nehlasovala.

Podíl.
Exit mobile version