Studio ČT24: Aleš Lehký o platech bezpečnostních složek (zdroj: ČT24)

Pětiprocentní růst platů příslušníků bezpečnostních sborů v příštím roce, který v pondělí oznámila vláda, považuje předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký za nedostatečný. V rozhovoru pro ČT mimo jiné uvedl, že UBS požaduje růst o 6,9 procenta. S ohledem na sliby ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jde podle něj o kompromis. V případě zvýšení o pět procent se obává odlivu kvalifikovaných pracovníků. „Letos překročíme červenou linii pod 40 tisíc policistů,“ varuje.

„Chtěli jsme deset procent, protože nám to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) rok a půl sliboval, a nedodržel to. Mysleli jsme si, že jakožto vicepremiér moc dobře ví, v jakém stavu jsou veřejné finance, když toto slibuje všem a veřejně. Minimálně třikrát. Zvýšení o 6,9 procenta je v podstatě naše hranice, kterou si schválili ústavní činitelé,“ připomněl Lehký fakt, že se právě o tuto hodnotu v příštím roce zvednou platy vrcholných politiků, soudců a státních zástupců.

Připomněl také, že UBS původně požadovalo navýšení o patnáct procent v důsledku inflace. „Ustoupili jsme na deset, které nám slíbil ministr vnitra, a v současné době jsme chtěli srovnat alespoň tu linii s ústavními činiteli. Zvýšení o 6,9 procenta je kompromis,“ zdůraznil.

Pokud se tento kompromis nezrealizuje, bude to mít podle něj nemalé konsekvence. „Vidíme obrovský odliv od bezpečnostních složek. Obávám se, že pokud dojde ke zvýšení o 1500 korun, tak neudržíme kvalifikované lidi. Ti nespokojení se určitě budou chtít ozvat a tuto situaci neudržíme.“

Na otázku, zdali by následovaly nějaké protesty, odpověděl Lehký souhlasně. „V první řadě uslyší ministr vnitra v průběhu listopadu pod svými okny připomínky běžných policistů a hasičů,“ nastínil.

„Historie velí, že tomu nemá cenu věřit“

Rakušan po pondělním jednání mimo jiné uvedl, že objem platových prostředků bude stoupat o pět procent i v letech 2026 a 2027, čemuž ale Lehký příliš nevěří. „Známe historii. Stalo se, že vláda Andreje Babiše (ANO) přidala do tarifních tříd tisíc korun, a nová vláda Petra Fialy (ODS) vytvořila novou tarifní třídu, kterou snížila na sedm set korun. Historie velí, že tomu nemá cenu věřit, ale doufáme, že to tak bude. Bylo by to fajn,“ pokračoval Lehký.

„Problém je ale v tom, že letos překročíme červenou linii pod 40 tisíc policistů. V některých oblastech vidíme velký problém zabezpečit dojezdové časy a obslužnost pro občany – v regionu Ústí nad Labem, v Libereckém či Karlovarském kraji. Tam například na obvodních odděleních chybí deset lidí z patnácti,“ konstatoval šéf UBS.

Za další problém označil neadekvátní platové ohodnocení. „V současné době nastupujete k Policii ČR za 30 tisíc korun hrubého. Na náborovém letáku policie slibuje, že po třech letech získáte 43 tisíc hrubého, ale na tuto částku běžný policista či hasič nedosáhne, protože jsou v nižších tarifních třídách,“ přiblížil Lehký.

„Lidé o to nemají zájem. Přijde nadnárodní firma, třeba Amazon, nabídne nástupní plat 40 tisíc hrubého a policie tomu nemůže konkurovat,“ dodal.

Červenka svolává protestní akci

Ještě o něco skeptičtěji vidí aktuální situaci vedoucí policejního oddělení v Písku Martin Červenka, který před několika týdny vytvořil webovou stránku nazvanou Konec Policie České republiky. Zastává názor, že denně ve službě vidí nejkritičtější nedostatek lidí za posledních dvacet let, kvůli němuž už brzy policie nebude schopna plnit, co se od ní očekává.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy mimo jiné zmínil, že na jeho veřejně vyslovené postřehy už zareagovalo obrovské množství kolegů, kteří mu píší a volají své zkušenosti. I proto svolává na začátek listopadu protestní akci.

Policejní šéfové podle Červenky policisty neustále nutí, aby co nejvíce vybírali pokuty za přestupky, ale neřeší nedostatek lidí a další problémy v policejním sboru. „Přestaneme být tupé stroje na dávání pokut. Nebudeme nic přehlížet, ale budeme to řešit třeba domluvou – tam, kde to podle zákona jde. Třeba u drobnějších přestupků. Samozřejmě nepůjde jen o pokuty, ale to bych nyní nerad prozrazoval,“ řekl v rozhovoru pro zmíněné médium.

Kolik policistů se protestu zúčastní, je neznámé. „Těžko říct, dáváme se teď dohromady. Na moje články už zareagovalo několik tisíc policistů. A jestli to nepomůže, budeme v prosinci ještě tvrdší. Ale ani to už nechci prozrazovat,“ dodal Červenka.

V tomto kontextu je nutné připomenout, že protest příslušníků bezpečnostních sborů je v souladu se zákonem, ale stávka nikoli. 

Podíl.
Exit mobile version