Při nadcházejících krajských volbách v pátek a sobotu 21. a 22. září budou lidé v několika obcích hlasovat také v místních referendech. Ministerstvo vnitra jich registruje patnáct. Na Náchodsku budou občané například rozhodovat o vybudování fotovoltaické elektrárny, která by svým výkonem patřila k největším v Česku. V Potůčkách na Karlovarsku chtějí občané rozhodnout o budoucí těžbě živce, ve dvou obcích na Vsetínsku se zase bude rozhodovat o vybudování domova důchodců nebo společenského centra.

Proti záměru společnosti Agrivolt vybudovat na Náchodsku jednu z největších tuzemských fotovoltaických elektráren za 2,5 miliardy korun se postavila část občanů i vedení dvou dotčených obcí Nový Ples a Rašošky – vyhlášení místních referend prosadili prostřednictvím petice. Plánovaná elektrárna o výkonu 140 megawattů by měla zabrat až dvě stě hektarů polí mezi třemi obcemi, občané mají navíc obavy z blízkosti elektrárny od obytných domů a vlivu na místní klima. 

V případě realizace projektu nabízí firma obcím každoroční příspěvek ve výši deseti procent obecního rozpočtu. U Rasošek by to bylo okolo 1,5 milionu korun a u Nového Plesu asi půl milionu korun. „Uvědomujeme si, že jde o zásadní rozhodnutí, a proto chceme zohlednit názor občanů, kteří prostřednictvím petice prosadili vyhlášení místního referenda,“ uvedl starosta Nového Plesu Martin Slezák (Za zdraví občanů).

Většina referend se bude týkat výstavby elektráren

Podobná situace panuje i v Mirovicích na Písecku, kde se občané budou v referendu vyjadřovat k plánované výstavbě menší fotovoltaické elektrárny o rozloze 27 hektarů. Zhruba tisícovka lidí tam v petici upozorňuje na možné dopady na zemědělskou půdu a změnu klimatu. Investor tam obci nabízí finanční kompenzace ve výši půl milionu korun ročně a jednorázový příspěvek 1,5 milionu korun při spuštění elektrárny. 

Téma energetiky se dotkne také příhraniční obce Bulovka na Liberecku, kde se bude referendum týkat možnosti výstavby větrných elektráren. Zastupitelé se v Bulovce pokoušeli postoj občanů zjistit už anketou při červnových volbách do Evropského parlamentu, kvůli nízké účasti se ale nyní rozhodli vyhlásit závazné referendum. 

O možnosti výstavby větrných elektráren se diskutuje také v Křižanech v Podještědí, podle starosty Václava Honsejka (Pro obec) je vše zatím ve fázi úvah a žádný konkrétní projekt připravený není. „Byl tady sice ČEZ a udělal nám nějakou ukázku možností, které by tady byly, ale vybráno není,“ řekl starosta.

Na Vysočině budou ohledně větrných elektráren probíhat dvě referenda – v obcích Dalečín a Jamné. Zatímco v Dalečíně výstavbu dvou větrníků plánuje firma Jipocar Power, v Jamném má být investorem samotná obec. Ta již podniká kroky k založení energetického společenství, které by propojilo různé zdroje energie a zajišťovalo levnou elektřinu pro místní obyvatele. V Jamném to bude už druhé referendum k větrníkům. V prvním před pěti lety, kdy se o území zajímali developeři, byla převaha odevzdaných hlasů proti výstavbě. „Nicméně od té doby se energetika zásadním způsobem posunula,“ uvedl starosta Ľuboš Varhaník (nestraník) začátkem září. O výstavbě větrných elektráren budou rozhodovat také v Rohozné na Pardubicku nebo v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku. 

Referendum o odkupu zámku nebo těžbě živce

V Radňovicích na Žďársku budou občané v referendu rozhodovat o vybudování obchvatu obce, v Lačově na Vsetínsku o stavbě společenského centra a v Horní Lideči o vybudování domova pro seniory. Lidé v Žitenicích na Litoměřicku prostřednictvím místního referenda zase usilují o to, aby obec odkoupila tamní stejnojmenný zámek. Sepsali kvůli tomu petici. Podle některých zastupitelů ale občané nepředložili smysluplnou koncepci a obec nemá na odkup dostatek peněz. 

V obci Potůčky lidé vyjádří svůj názor na spor občanských a ekologických spolků se společností KMK Granit, která chce začít v Krušných horách těžit živec. Firma už podala na kraj žádost o povolení těžby. Podle kritiků chtějí těžaři získat povolení k hornické činnosti co nejdřív, aby souhlas získali ještě před vyhlášením Chráněné krajinné oblasti Krušné hory. „Určitě se proti tomu záměru budeme bránit, jak to půjde,“ avizoval v srpnu starosta obce Potůčky Vlastimil Ondra (nestr.). Zastupitelstvo bude v referendu zjišťovat nejen, zda občané souhlasí s těžbou, ale také zda má obec těžbě aktivně bránit.

Podíl.