Aktualizace: 23.05.2024 05:05

Praha – Sedm členů představenstva energetické společnosti ČEZ mělo v loňském roce celkový příjem stejný jako v roce 2022. Celkem si přišli na téměř 135 milionů korun. Nejvíc dostal šéf představenstva a generální ředitel Daniel Beneš, který měl nárok na skoro 35 milionů korun. Vyplývá to z dnes zveřejněné pozvánky na červnovou valnou hromadu společnosti. Polostátní ČEZ měl v loňském roce čistý zisk zhruba 29,6 miliardy Kč.

Celkový příjem člena představenstva firmy se člení na pevnou a pohyblivou složku. Pohyblivá složka vychází z plnění ukazatelů výkonnosti, které stanovuje a vyhodnocuje dozorčí rada. Nárok na plnou výši pohyblivé složky za loňský rok mají podle zprávy podniku všichni členové představenstva. „Příjem vedení společnosti zůstal na shodné úrovni jako v předchozím roce,“ potvrdil ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Nejvíce dostal generální ředitel společnosti Daniel Beneš. Jeho celkový roční příjem činil 34,98 milionu korun, což je oproti předloňsku o procento méně. Místopředseda představenstva Pavel Cyrani dostal 21,25 milionu Kč, ředitel divize finance Martin Novák si pak přišel na 20,48 milionu korun.

Ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač dostal 14,6 milionu Kč. Ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek získal za loňský rok přes 14,7 milionu Kč a ředitelka sekce správa Michaela Chaloupková 14,7 milionu Kč. Přes 14,6 milionu korun pak připadlo i Janu Kalinovi, který je služebně nejmladší, když nastoupil do představenstva během roku 2021 a nahradil Ladislav Štěpánka.

Firma dnes spolu s odměnami vedení zveřejnila také pozvánku na schůzi valné hromady podniku, která se uskuteční v pondělí 24. června v Praze. Na dividendách v ní společnost navrhuje rozdělit 80 procent z loňského očištěného zisku, který činil 34,8 miliardy korun. Navržená dividenda tak odpovídá 52 korunám na akcii a celkem 28 miliardám korun. Akcionáři mohou podat vlastní protinávrh k dividendě. Loni tak stát jako největší z nich učinil, když prosadil vyplacení plného zisku. O konečné výši dividendy rozhodne valná hromada.

Skupina ČEZ patří k největším energetickým podnikům v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.