Aktual.: 25.10.2024 13:44

Praha – Předsedové krajských soudů vyzvali vládu, ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) i poslance, aby respektovali rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) o platech soudců. V dnešním prohlášení zaslaném ČTK uvedli, že soudci nesmějí být nástrojem politických her. Nedostatek respektu ze strany politiků se podle kolegia předsedů projevuje i dlouhodobým podfinancováním justice a nedorovnáním výše platů justičních zaměstnanců. Blažek ve čtvrtek ve Sněmovně při projednávání návrhu státního rozpočtu prohlásil, že dosavadní verdikty ÚS ohledně platů soudců nepokládá za ústavní.

„Opakované útoky a snahy o marginalizaci soudců tímto způsobem oslabují důvěru veřejnosti nejen v justici, ale i v samotné fungování státu,“ vzkázalo kolegium.

Vláda minulý týden rozhodla, že platy soudců a státních zástupců se příští rok zvýší o 6,95 procenta namísto původně plánovaných 13,7 procenta. Uvedla, že ušetřenou částku, kterou vyčíslila až na 700 milionů korun, hodlá využít na platy administrativních pracovníků v justici.

Kolegium připomnělo, že ÚS jako garant nezávislosti a ochrany právního státu jasně určil, že poslední snížení platů soudců bylo v rozporu s Ústavou. Jakékoliv snahy o revizi tohoto rozhodnutí podkopávají podle kolegia soudní nezávislost. „Politické zásahy do soudcovských platů, které se tváří jako rozpočtové úspory, jsou ve skutečnosti útokem na právní stát a jeho principy,“ napsali šéfové krajských soudů. Jejich stanovisko podpořila i Soudcovská unie. Ta už minulý týden uvedla, že krok vlády je vědomým porušením nálezu ÚS.

Blažek ve Sněmovně řekl, že je připravený jít do nového sporu. Soudci si podle něj vydobyli privilegium a jsou jedinou skupinou pracovníků státu, která si vždy může vysoudit výši svých platů, navíc podstatně odlišných od ostatních. Uvedl, že pokud krajský soudce pobírá 185.000 korun měsíčně, nepovažuje za porušení jeho nezávislosti, jestliže by měl plat 170.000 korun.

Platy soudců se vypočítávají z platové základny, která je součinem průměrné mzdy v národním hospodářství vždy za předminulý rok a zákonného koeficientu. Letos platy zůstaly v souvislosti s vládním konsolidačním balíčkem v podstatě na loňské úrovni. ÚS v květnu s platností od nadcházejícího roku zákonný koeficient zrušil a uvedl, že letošní snížení soudcovských platů odporovalo ústavnímu pořádku.

 

Podíl.