Komerční prezentace Aktualizace: 25.06.2024 00:33

Praha – Předsednictvo tripartity by se mělo dnes odpoledne mimořádně sejít, aby jednalo o zvýšení platů ve veřejném sektoru, reformě penzí či změnách zákoníku práce. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů zasednou k jednacímu stolu poprvé od začátku května, kdy odboroví předáci tripartitní jednání předčasně opustili. Stěžovali si tehdy na to, že vláda nebere jejich argumenty v potaz. Ohlásili demonstraci proti záměrům kabinetu, kterou po událostech na Slovensku se střelbou na tamního premiéra odvolali. Požádali pak předsedu vlády Petra Fialu (ODS) o svolání schůzky, ten jim vyhověl.

Odbory požadují pro pracovníky veřejného sektoru růst platů o 15 procent od září. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že v koalici bude navrhovat zvýšení od sedmi do deseti procent. Víc by podle šéfa resortu měli dostat přidáno zaměstnanci v kultuře, úředníci, nepedagogičtí pracovníci či lidé ve státní službě. Zvednout tarify v nejnižší tabulce navrhovala už dřív i část zaměstnavatelů. Unie a konfederace zaměstnavatelských svazů vládě doporučovaly zvednout těmto zaměstnancům základ výdělku o pět procent, a to už od letošního dubna. Jejich zástupci poukazovali na to, že zhruba polovina tarifů v této tabulce je pod hranicí minimální či zaručené mzdy a že je obtížné za takových podmínek zaměstnance získat a udržet.

Vedení tripartity by mělo jednat i o vládní reformě penzí. Odboráři dosud odmítali zvyšování důchodového věku nad 65 let, a to nejvýš o dva měsíce ročně. Předák nejpočetnějšího svazu KOVO Roman Ďurčo ale v pondělí oznámil, že průmyslové odbory by se klonily k pomalejšímu růstu podle návrhu demografů, a to o měsíc ročně. Jurečka už dřív řekl, že jeho úřad variantu propočítá.

Sněmovna projednává teď novelu zákoníku práce, která ruší zaručené mzdy ve firmách a nastavuje minimální mzdu na 47 procentech průměrného výdělku. Odbory jsou proti škrtnutí zaručených mezd v podnicích. Zaměstnavatelé ho naopak požadují. Předáci protestují také proti možnému uzákonění výpovědi bez udání důvodu. Jurečka ujistil, že tento návrh se do zákoníku nedostane.

 

 

Podíl.
Exit mobile version