Komerční prezentace Aktual.: 5.10.2024 16:50

Hradec Králové – Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Zvolili ji zhruba 66 procenty hlasů delegáti dnešního sjezdu v Hradci Králové. O předsednickou funkci se ucházeli také bývalý ministr pro lidská práva a rovné příležitosti a senátor Jiří Dienstbier a zastupitel Prahy 12 Petr Hůla. Dosavadní předseda strany Michal Šmarda kvůli špatným výsledkům strany ve volbách nekandidoval.

Maláčová zvítězila v prvním kole volby, ze 139 platných hlasů získala 101 hlasů. Dienstbier dostal 33 hlasů a Hůla pět hlasů. Celkem je na dnešním sjezdu 152 delegátů. Funkční období je tříleté.

Statutárním místopředsedou sjezd zvolil bývalého ministra zahraničí a lídra SOCDEM v červnových evropských volbách Lubomíra Zaorálka. Ze 135 platných hlasů dostal 100 hlasů. Byl jediným kandidátem. Delegáti ještě zvolí tři místopředsedy.

Za svůj hlavní úkol Maláčová označila návrat strany do Sněmovny ve volbách v roce 2025. SOCDEM se v průzkumech dlouhodobě pohybuje pod pětiprocentní hranicí. V kandidátském projevu Maláčová uvedla, že jejím cílem je do sněmovních voleb vybudovat širokou levicovou koalici, „která bude bránit dalšímu ožebračování lidí“. Vzorem pro ni je francouzské levicové uskupení Nová lidová fronta (NFP).

Delegátům řekla, že v případě vybudování levicové aliance sociální demokraté nebudou kandidovat na kandidátkách KSČM. „Pokud se podaří taková aliance vyjednat, mohu vám zaručit, že se nikdy nebudeme slučovat s komunistickou stranou,“ řekla.

Reagovala tím na předchozí Dienstbierova slova, že chce údajně vytvořit koalici s KSČM. „Dozvěděl jsme se, že se chystá vytvořit antisystémovou levicovou koalici pod vedením jí samotné a (předsedkyně KSČM) Kateřiny Konečné,“ řekl Dienstbier. I proto, jak řekl, se rozhodl na poslední chvíli kandidovat na předsedu SOCDEM. Maláčová k tomu později uvedla, že Dienstbier její slova o zkopírování francouzského modelu nepochopil.

Sociální demokraté mají stále v platnosti takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, které straně zakazuje spolupráci s komunisty. Usnesení zapovídá spolupráci s extremistickými stranami, konkrétně jmenuje KSČM.

Případnou revizi bohumínského usnesení dnes Maláčová na dotaz ČTK označila za předčasnou otázku, která není na stole. SOCDEM podle ní v tuto chvíli neví, v jaké formaci do voleb půjde. „Jsme ve fázi, kdy si říkáme, jestli se pokusíme alianci, která zabrání ožebračování lidí, vyjednat. V momentě, kdy s tím začneme a budeme znát výsledek, tak budeme řešit další kroky,“ řekla ČTK.

Předčasné jsou podle ní i úvahy, zda sociální demokraté půjde do sněmovních voleb pod svou značkou. „Kroků je před námi celá řada, teď se budeme soustředit na stranu, pak na taktiku jak se dostat zpátky do poslaneckých lavic,“ řekla.

SOCDEM bude podle Maláčové vystupovat jako protivládní síla kritická vůči vládě. „Chceme, aby tato vláda příští rok ve volbách skončila. Nesmírně nás zadlužuje, lidem se daří hůř. Zodpovídá za obrovský pokles životní úrovně v ČR,“ uvedla Maláčová. Za důležitou označila práci s členskou základnou, chce obnovit odborné komise strany.

Válek varoval před šikováním pod rudými prapory, Babiš Maláčové gratuloval

První místopředseda vládní TOP 09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek varoval v souvislosti s dnešním zvolením Jany Maláčové předsedkyní SOCDEM před „šikováním pod rudým komunistickým praporem“. Na sociální síti X zmínil sociálního demokrata a československého premiéra v letech 1945–1946 Zdeňka Fierlingera, který je spojován se zradou vlastní strany a její spoluprací s komunisty v roce 1948. Sama Maláčová na sjezdu toto přirovnání odmítla. Gratulaci a přání, ať se jí v nové funkci daří, poslal po síti X Maláčové předseda opozičního ANO Andrej Babiš.

Válek připomenul, že Maláčová byla ministryní v Babišově podporované komunisty. „Vzhledem k tomu i ke zvažované spolupráci se soudružkou (Kateřinou) Konečnou není přízvisko Fierlinger v sukni nikterak přehnané. Očekávám likvidaci posledních demokratických zbytků této strany. Stejně jako před 76 lety, kdy KSČ pohltila sociální demokraty poprvé,“ uvedl. Poznamenal, že jako liberálnímu demokratovi by mu to mohlo být jedno a za svůj osud si sociální demokracie může sama. Ale fakt, že se část politického spektra šikuje pod rudým komunistickým praporem, je alarmující.

Podíl.
Exit mobile version