Prvotní predikce víkendových intenzivních srážek se naplnily, avšak s drobnými odchylkami, řekl ředitel Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Mark Rieder. Meteorologové podle něho neodhadli, že intenzivní srážky spadnou v okolí Ostravy, překvapila je situace ve Frýdlantském výběžku a srážky na Vysočině spadly o pár desítek kilometrů severovýchodněji. Postupně se ale predikce zpřesňovaly, řekl Rieder. Nejvíce přesné předpovědi zvládají dávat 24 hodin předem.

„Úplně prvotní predikce, na jejichž základě jsme vydali výstražné informace, se o víkendu naplnily. I když tam pak byly určité drobné odchylky. Například jsme neodhadli, že poměrně intenzivní srážky vypadnou i na Ostravsku, lehce nás překvapil Frýdlantský výběžek, a co se týká Vysočiny, jsme srážky předvídali o dvacet až třicet kilometrů jihozápadně, ale spadly o dvacet až třicet kilometrů severovýchodně,“ uvedl Rieder.

Čím se čas více blížil k z pohledu Riedera katastrofální sobotě, tím více měl ČHMÚ přesné předpovědi. „A na to navazuje míra také přesnosti předpovědí průtoků, na jejichž základě podniky povodí manipulují na jednotlivých nádržích,“ uvedl. Výstrahy na výskyt nebezpečných jevů, ať už to byly extrémní srážky, povodňové situace, nebo silný vítr, byly podle něj přesnější, neboť je vydávají na území obcí s rozšířenou působností a jsou méně detailní.

Výhled na intenzivní srážky měl ČHMÚ v pondělí. V úterý kontaktoval příslušné orgány a ve středu vydal výstražnou informaci. „V tu chvíli na mě začala ležet šílená tíha odpovědnosti za přesnost předpovědí, jelikož jsme rozpohybovali podniky povodí, které začaly upouštět vodu z nádrží a vytvářet retenční prostor, přípravu složek integrovaného záchranného systému a jednotlivých prvků krizového řízení, počínaje Ústřední povodňovou komisí,“ popsal Rieder.

Pozitivně překvapený z reakcí ministrů

„Musím říct, že z toho, jakým způsobem se k tomu postavil nejdřív ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a poté ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), jsem byl neuvěřitelně pozitivně překvapený. Převážně rychlostí jejich reakce. Ani chvíli nad tím nepochybovali a začali ihned konat podle vodního zákona,“ řekl Rieder.

Jako zásadní rozdíl oproti všem ostatním povodňovým situacím vnímá Rieder, že vláda i hejtmani měli informace s dostatečným předstihem a stejně tak začali připravovat různá opatření.

„Často se nynější situace srovnává s povodněmi z let 1997 a 2002 a řeší se, která povodeň byla horší a nebo víc katastrofická. S tím porovnáním jsme si zavařili sami, protože jsme řekli, že synoptická situace je strašně podobná těm z let 1997 a 2002, ale zároveň možná tohle byl i jeden z hybatelů, jelikož ty katastrofické události z minulosti měli lidé ještě v paměti,“ uvedl Rieder.

Podíl.
Exit mobile version