Aktualizace: 15.02.2024 17:10

Praha – Pražská burza je nejsilnější za posledních více než 15,5 roku. Index PX dnes posílil o 0,21 procenta na 1482,34 bodu, a uzavřel tak na nejvyšší hodnotě od 1. července 2008. K dnešnímu růstu, čtvrtému v řadě, dopomohly burze především akcie Komerční banky a Monety. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Dnešní obchodování uzavřelo se ziskem pět z devíti titulů ovlivňujících hodnotu indexu PX. Nejvýraznější nárůst, a to o 2,3 procenta na 844 Kč za akcii, zaznamenala Komerční banka. „Stalo se tak při nejvyšším denním objemu 233 milionů Kč,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek. Růst akcií Komerční banky podle něj podpořilo navýšení cílové ceny od analytiků PKO BP Securities na 917 korun.

K růstu burzovního indexu přispěla rovněž Kofola či Moneta Money Bank. Cenné papíry nápojářské firmy zdražily o 2,23 procenta na 275 Kč. Akcie Monety zpevnily téměř o procento na 101,60 koruny.

Brzdou výraznějšího růstu indexu dnes byly hlavně cenné papíry bankovní skupiny Erste. Zlevnily o 2,37 procenta na 990 Kč za kus.

Do červených čísel zamířila také emise energetické skupiny ČEZ. Po oslabení o 0,18 procenta uzavřela s cenou 820,50 koruny za akcii.

Koruna dnes přerušila několikadenní pokles, posílila vůči euru i dolaru

Koruna dnes poprvé v tomto týdnu posílila. Vůči euru si česká měna ve srovnání se středečním závěrem polepšila o dva haléře na 25,39 Kč/EUR. V průběhu dne ale byla výrazně slabší. K dolaru pak koruna zpevnila o 12 haléřů. V 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 23,58 Kč/USD.

Český statistický úřad (ČSÚ) dnes dopoledne zveřejnil údaje o lednové inflaci. Růst spotřebitelských cen v prvním měsíci roku výrazně zpomalil na 2,3 procenta z prosincových 6,9 procenta. Koruna v reakci na to nejprve oslabila až na 25,51 Kč/EUR.

Následně ale své ztráty korigovala. „A to zřejmě i v souvislosti s komentáři centrálních bankéřů,“ podotkl analytik Komerční banky Kevin Tran Nguyen. Guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl snížení inflace do tolerančního pásma centrální banky uvítal, upozornil však na přetrvávající rizika, kvůli nimž zůstanou úrokové sazby vyšší, než bylo v minulosti obvyklé.

„Zůstaneme jestřáby, kteří udělají vše pro cenovou stabilitu. Jádrová inflace je stále vysoká. Oslabování koruny a deficit veřejných financí jsou proinflační rizika,“ uvedl Michl. To jsou podle něj argumenty, proč úrokové sazby snižovat opatrně a proč proces snižování sazeb může ČNB kdykoliv zastavit.

Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová upozornila na to, že pokud by koruna měla i v příštích dnech tendenci výrazně oslabovat nad 25,50 Kč/EUR, může ČNB české měně pomoci. „V první řadě by mohla zpomalit tempo snižování úrokových sazeb (na 25 bazických bodů), nebo může snižování úrokových sazeb dočasně přerušit. A nakonec má ČNB v záloze ještě devizové intervence,“ sdělila Šichtařová. Podle ní tak koruna už příliš nad 25,50 Kč/EUR oslabovat nebude.

 

Kurz české měny:

  Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 25,41 25,39
Kč/USD 23,70 23,58

Zdroj: Patria Online

 

Podíl.