Aktual.: 26.10.2024 22:17

Praha – Prague Philharmonia otevřela 31. koncertní sezonu díly Bedřicha Smetany či Antonína Dvořáka. V pražském Rudolfinu dnes orchestr vystoupil pod vedením svého hudebního ředitele a šéfdirigenta Emmanuela Villauma, nabídl také hudbu Vítězslava Nováka a Karla Husy. Provedení Husovy Serenády pro dechové kvinteto, smyčce, xylofon a harfu se zhostil soubor Belfiato Quintet.

Orchestr se v nové sezóně představuje pod zkráceným názvem, v minulosti působil pod jménem PKF – Prague Philharmonia. V sezoně 2024/2025 nabízí pět abonentních řad.

Prague Philharmonia dnes zahájila koncert Smetanovou předehrou k opeře Tajemství. Dílo mělo premiéru v roce 1878, v době, kdy již skladatel kvůli problémům se sluchem opustil své místo kapelníka Prozatímního divadla a žil v ústraní. Novákova Slovácká suita měla premiéru v roce 1903. Dvořákův žák se pro své dílo inspiroval moravským folklorem, především svými cestami na Valašsko a Slovácko.

Ve druhé části večera se sólových partů Husovy Serenády pro dechové kvinteto, smyčce, xylofon a harfu ujal soubor Belfiato Quintet. Husa studoval hudbu v Paříži, v 50. letech 20. století se přesunul do Spojených států. Serenáda měla premiéru v roce 1963, o šest let později Husa získal Pulitzerovu cenu za své dílo Smyčcový kvartet č. 3.

Večer zakončila Dvořákova symfonická báseň Zlatý kolovrat. Skladba je poctou českému básníkovi Karlu Jaromíru Erbenovi, patří do cyklu čtyř symfonických básní, které psal Dvořák po svém návratu z USA. Vznikla na jaře 1896.

Orchestr Prague Philharmonia založil v roce 1994 dirigent Jiří Bělohlávek jako Pražskou komorní filharmonii. Francouzský dirigent Villaume je jeho šéfdirigentem od roku 2015, v minulosti ho vedl mimo jiné Jakub Hrůša. Soubor Belfiato Quintet vznikl v roce 2005, tvoří ho absolventi hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze.

Podíl.