Izrael v noci zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o omezenou a přesně zacílenou akci ve snaze zničit působiště hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud ostřeluje sever Izraele. Akci podporují izraelské vzdušné síly a dělostřelectvo, uvedlo vojsko židovského státu.

Smoke rises over Beirut’s southern suburbs after a strike, amid ongoing hostilities between Hezbollah and Israeli forces, as seen from Sin El Fil, Lebanon, October 1, 202 | Foto: Reuters

Aktualizovat reportáž

Souhrn nejdůležitějšího dění:

  • Izraelské obranné síly tvrdí, že proti Hizballáhu v jižním Libanonu zahájily „omezenou, lokalizovanou a cílenou“ pozemní operaci.
  • Již dříve zástupce vůdce Hizballáhu Naim Qassem prohlásil, že skupina je připravena na izraelskou pozemní ofenzívu a že bitva „může být dlouhá“.
  • V Libanonu bylo podle oficiálních údajů za poslední dva týdny zabito více než 1 000 lidí a až milion lidí uprchl ze svých domovů.
07:51

V Bejrútu byly v pondělí pozdě večer hlášeny hlasité exploze, jak izraelské údery cílily na baštu Hizballáhu na jižním předměstí města. Izraelské obranné síly již dříve varovaly obyvatele, aby evakuovali tři oblasti v jižním Bejrútu.

07:37

Američtí představitelé dávali v pondělí najevo, že očekávají akce menšího rozsahu zaměřené na ničení zbraní a infrastruktury Hizballáhu v oblasti těsně u hranic. Pozemní ofenziva by podle některých amerických médií měla být menšího rozsahu než válka mezi Izraelem a Hizballáhem z roku 2006, jejíž nejintenzivnější fáze trvala zhruba měsíc.

07:36

Americký ministr obrany Lloyd Austin a jeho izraelský protějšek Joav Galant se shodli na nutnosti odstranit v jižním Libanonu zázemí pro možný útok Hizballáhu na sever Izraele. Uvedl to Pentagon v prohlášení po telefonátu obou ministrů krátce poté, co Izrael oznámil zahájení pozemní operace za jižní libanonskou hranicí. Washington zároveň varoval Írán, aby se nepokoušel rozšířit konflikt do širšího blízkovýchodního regionu.

07:33

Podle palestinského zdroje citovaného agenturou Reuters Izrael v noci namířil jeden ze vzdušných úderů na největší palestinský uprchlický tábor na území Libanonu. Jde o vůbec první útok na tábor Ajn Hilvá, který leží na jihu Libanonu nedaleko přístavu Sajdá (Sidon).

07:33

Libanonské ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer oznámilo, že izraelské vzdušné údery zabily za posledních 24 hodin na jihu země, ve východolibanonském údolí Bikáa a v samotném Bejrútu 95 lidí a dalších 172 zranily.

07:31

Smrt Hasana Nasralláha, který přes 30 let stál v čele Hizballáhu, by mohla toto teroristické hnutí sídlící v Libanonu proměnit jinak, než se útočící Izrael domníval. Místo oslabení může přijít jeho ještě větší radikalizace, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz politolog zaměřující se na Blízký východ Marek Čejka.

07:30

Hizballáh již před začátkem operace uvedl, že na avizovanou izraelskou pozemní ofenzivu odpoví. Není však jasné, v jaké bojové kondici se vojenské křídlo hnutí nachází poté, co Izrael zabil v úderech řadu vysokých vojenských velitelů a vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha.

07:30

Izraelská armáda na základě rozhodnutí válečného kabinetu zahájila „omezené, lokalizované a zacílené pozemní útoky založené na přesných zpravodajských informacích“ o působištích a infrastruktuře Hizballáhu poblíž hranic, uvádí prohlášení ozbrojených sil.

07:25

Izraelské letectvo za poslední dva týdny výrazně zintenzivnilo údery proti Hizballáhu na mnoha místech Libanonu, při čemž podle libanonských úřadů zemřelo přes 1000 lidí. Izraelští představitelé opakovaně uváděli, že pozemní síly jsou připraveny vstoupit do jižního Libanonu s cílem vytlačit Hizballáh od hranic a znemožnit mu odpalovat rakety na Izrael.

07:24

Izrael dnes v noci zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o omezenou a přesně zacílenou akci ve snaze zničit působiště hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud ostřeluje sever Izraele. Akci podporují izraelské vzdušné síly a dělostřelectvo, uvedlo vojsko židovského státu.

07:24

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, Izrael v noci na úterý zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Situaci sledujeme v online reportáži.

Zahraničí

před 40 minutami

 

Podíl.
Exit mobile version