Komerční prezentace Aktual.: 20.09.2024 07:55

Praha – Toky v Česku byly dnes před 07:30 na povodňovém stupni ještě na 34 místech. Nejvyšší, třetí stupeň už ale platil pouze na tocích v povodí Lužnice v Jihočeském kraji. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického stavu (ČHMÚ). Většina ze tří desítek míst byla na nejnižším, prvním stupni. Na druhém bylo osm míst a na třetím šest. V nejbližších dnech bude podle předpovědi ústavu jasno, ale v pondělí se může hlavně na západě Čech objevit místy déšť. Záplavy, které způsobily předchozí vytrvalé deště, si podle dosavadních informací vyžádaly nejméně pět obětí na životech.

„Hladiny toků i nadále postupně klesají,“ oznámili dnes pracovníci ČHMÚ. V pondělí ráno byl povodňový stav ještě na více než dvou stovkách míst. Ve středu ráno už bylo takových míst kolem stovky a dnes jen přes tři desítky.

Briefing po zasedání krizového štábu Moravskoslezského kraje

V noci na dnešek podle meteorologů klesly hladiny pod třetí stupeň na dolním Labi v profilech Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín a také na Dyji v profilu Trávní Dvůr. „Třetí stupeň povodňové aktivity je aktuálně dosažen již jen na tocích v povodí Lužnice, kde je situace setrvalá. Hladina může ještě mírně zakolísat vlivem dotoku,“ uvedli meteorologové.

Nejvíce míst, kde se toky drží po vytrvalých deštích na povodňových stupních, je právě v Jihočeském kraji. Kromě Lužnice, která je na několika místech na třetím stupni, byly před 07:30 třeba Malše nebo Blanice v několika profilech na prvním stupni. Například v Moravskoslezském kraji, který patří k regionům nejvíce zasaženým záplavami, dnes už nebyl žádný tok na povodňovém stupni.

Hladiny většiny toků budou podle ČHMÚ i nadále klesat. „Na tocích v povodí Lužnice se bude dále hladina udržovat nad třetím stupněm, a může dokonce ještě mírně zakolísat vzhledem k dotoku. Hladina dolního Labe a dolní Dyje, kde jsou aktuálně dosaženy druhé stupně, bude na poklesu. Hladina Vltavy v Praze-Chuchli a ve Vraňanech je nadále udržována nad úrovní prvního stupně,“ sdělili meteorologové.

Podíl.
Exit mobile version