Komerční prezentace Aktual.: 20.09.2024 18:35

Vratislav – Povodňová vlna na Odře dnes z Dolnoslezského vojvodství dorazila do severněji ležícího vojvodství Lubušského, kde v řadě okresů platí nejvyšší stupeň pohotovosti a úřady mobilizují záchranné složky. Podle lubušského vojvody zatím voda nezpůsobila žádné zásadní škody, ačkoli na některých místech hrozí protečení protipovodňových hrází. Vláda premiéra Donalda Tuska dnes vyhlásila stav katastrofy v několika dolnoslezských okresech zasažených v minulých dnech rozvodněnou Odrou.

Tusk odpoledne oznámil, že stav živelní katastrofy, který umožňuje obcím přístup k pomoci státu, nově platí pro dolnoslezské okresy Legnica, Boleslawiec, Jawor a Zlotoryja ležící po proudu Odry z Vratislavi. V noci na dnešek zažil těžké chvíle Brzeg Dolny, který leží několik desítek kilometrů po proudu od dolnoslezské metropole a kde začaly protékat protipovodňové valy.

Naproti tomu dál na sever řeka zatím zásadní škody nenapáchala. „Voda stoupá, ale pomalu. V tuhle chvíli nevidíme žádné hrozby,“ řekl podle agentury PAP lubušský vojvoda Marek Cebula na odpolední společné tiskové konferenci s Tuskem. Protipovodňové týmy se podle něho přesouvají k Odře od řeky Bóbr, kde už voda klesá.

Tusk dnes jmenoval zmocněnce pro obnovu zasažených míst. Jednu zemi na východě, kterou ale konkrétně nejmenoval, pak obvinil z šíření dezinformací.

Na opravy poničených obcí a infrastruktury bude dohlížet bývalý ministr vnitra Marcin Kierwiński, který je od červnových voleb členem Evropského parlamentu. Mandátu europoslance se vzdá. Tusk o Kierwińském řekl, že má technické vzdělání a zkušenosti z politiky i krizových situací.

Ve městě Opole na horním toku Odry starosta Arkadiusz Wiśniewski dnes odvolal povodňový poplach, protože hladina řeky klesla pod stanovenou úroveň. „Myslím, že to nejhorší už máme za sebou,“ řekl. Povodňová vlna způsobuje komplikace v městech a vesnicích dál podél toku Odry. Obyvatelé asi dvanáctitisícového města Brzeg Dolny celou noc na dnešek upevňovali protipovodňové valy. Odra odpoledne stoupla na 949 centimetrů, rekordní úroveň z ničivých povodní v roce 1997 ale nepřekonala. Tehdy ve městě naměřili 1070 centimetrů.

V obcích a městečkách v horní části Odry a na jejích přítocích se úřady snaží obnovovat fungování služeb, na které jsou lidé běžně zvyklí. Obnovuje se veřejná doprava například do záplavami těžce zasaženého Kladska. Týká se to i spojení z Kladska s hraničním přechodem Miendzylesie/Lichkov, jen místo vlaků vyjely autobusy.

V polské části Krkonoš jsou podle správy národního parku bezpečné podmínky pro výlety. Zavřená je jen zelená turistická značka kolem jezírek Śniežne Stawki, protože cesta je stále zaplavená.

Policie v Polsku podle premiéra Tuska zadržela první lidi podezřelé z šíření dezinformací týkajících se povodní. „Opravdu máme důvod se domnívat, že do těchto dezinformací jsou zapojené tajné služby jistého státu na východ od nás,“ řekl Tusk. Jeho vláda dlouhodobě varuje před dezinformačními a sabotážními akcemi v Polsku, které má podle ní na svědomí Rusko. „Není to nic nového, takové příklady máme za poslední rok pořád,“ dodal šéf polské vlády.

Záplavy v Polsku nejvíce poničily regiony u hranic s Českem. Podle policie si vyžádaly sedm obětí na životě. Povodně zasáhly také několik krajů v Česku, části Slovenska, Rakouska i Rumunska. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek ve Vratislavi na schůzce s premiéry zasažených zemí oznámila, že budou moci využít deseti miliard eur (skoro 251 miliard Kč) z unijního fondu soudržnosti. V případě Polska jde o pět miliard eur, na Česko připadnou dvě miliardy eur, uvedli premiéři těchto zemí.

Podíl.
Exit mobile version