Komerční prezentace Aktual.: 20.09.2024 07:47

Vratislav – Povodňová vlna na Odře, která ve čtvrtek dorazila do Vratislavi, postupuje dále po toku řeky. V noci na dnešek zažil těžké chvíle Brzeg Dolny ležící několik desítek kilometrů po proudu od dolnoslezské metropole, protože tam začaly protékat protipovodňové valy. V Německu už neplatí třetí povodňový stupeň na žádné řece, čeká se vlna na Odře. V Bratislavě dál klesla hladina Dunaje i Moravy, povodňová vlna se přesunula.

Obyvatelé tohoto asi dvanáctitisícového města celou noc upevňovali valy. „Brzeg Dolny nespí, Brzeg Dolny bojuje!“, napsal na facebooku tamní starosta Ireneusz Fura. Povodňový poplach je ve městě vyhlašován, když hladina řeky dosáhne 630 centimetrů. Dnes ráno stoupla na 941 centimetrů, rekordní úroveň z ničivých povodní v roce 1997 ale nepřekonala. Tehdy ve městě naměřili 1070 centimetrů.

V obcích a městečkách v horní části Odry a na jejích přítocích se úřady snaží obnovovat fungování služeb, na které jsou lidé běžně zvyklí. Obnovují se spoje veřejné dopravy například do záplavami těžce zasaženého Kladska. Týká se to i spojení z Kladska s hraničním přechodem Miendzylesie/Lichkov, jen místo vlaků budou lidi vozit autobusy.

Správa polské části Krkonošského národního parku dnes ráno na svém profilu na twitteru informovala, že „podmínky pro výlety po Krkonoších jsou bezpečné“. Zavřená je jen zelená turistická značka kolem jezírek Śniežne Stawki, protože je cesta stále zaplavená.

Záplavy v Polsku nejvíce poničily regiony u hranic s Českem. Podle policie si vyžádaly sedm obětí na životě. Povodně zasáhly také několik krajů v Česku, části Slovenska, Rakouska i Rumunska. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek ve Vratislavi při schůzce s premiéry zasažených zemí oznámila, že budou moci využít deseti miliard eur (skoro 251 miliard Kč) z unijního fondu soudržnosti. V případě Polska jde o pět miliard, na Česko připadnou dvě miliardy.

Na žádné řece v Německu už neplatí třetí povodňový stupeň, čeká se vlna na Odře

Na žádné řece v Německu už neplatí třetí povodňový stupeň. Hladina Labe pod jeho úroveň už klesla v Drážďanech i Schöně u hranic s Českem. Vyplývá to z dnešních údajů celoněmeckého povodňového webu. Zatímco v Sasku i Bavorsku se situace na řekách uklidnila, v Braniborsku se očekává povodňová vlna na Odře.

V Drážďanech klesla hladina Labe pod hranici šesti metrů ve čtvrtek pozdě večer. Kulminovala už ze středy na čtvrtek na 6,1 metru. Běžně je v saské metropoli řeka na 1,5 až dvou metrech. Také v Schöně, která leží nedaleko českého Hřenska, v noci na dnešek kleslo Labe pod šestimetrovou hranici, a dostalo se tak na druhý povodňový stupeň. Pokles hladiny bude podle saských úřadů nyní setrvalý, ale jen velmi pozvolný kvůli upouštění z přehrad na vltavské kaskádě.

Zatímco v Sasku hladina Labe klesá, dál ve směru toku na severozápad dál pomalu stoupá, zůstává ale pod hranicí pro vyhlášení povodňového varování.

V Bavorsku už se situace na řekách vrátila prakticky do běžného stavu. Na Dunaji ani žádném jiném z jeho velkých přítoků, jako jsou Inn, Ilz či Isar, nepanuje žádný z výstražných stupňů.

Povodně v Sasku ani Bavorsku oproti obavám nezpůsobily žádné větší škody. Nyní se ještě čeká, jak se vyvine situace na Odře, která tvoří hranici mezi Německem a Polskem a přináší vodu i ze severní Moravy a Slezska. Hladina řeky postupně stoupá, na hodnotách prvního povodňového stupně už je například ve vesnici Ratzdorf, kde se do ní vlévá Lužická Nisa. Ratzdorf byl silně poničen při povodni v roce 1997. Hladina bude na Odře v Braniborsku stoupat až do poloviny příštího týdne. Braniborský zemský povodňový úřad nevylučuje, že dosáhne i čtvrtého, tedy nejvyššího povodňového stupně. Například Frankfurt nad Odrou už pro jistotu vystavěl protipovodňové stěny na nábřeží. Připravené jsou i pytle s pískem.

V Bratislavě dál klesla hladina Dunaje i Moravy, povodňová vlna se přesunula

Hladina Dunaje v Bratislavě se dál snížila a dnes ráno už nebyla v nejvyšším stupni povodňové aktivity, kam vystoupala v pondělí po vydatných srážkách. Povodňová vlna na tomto evropském veletoku se přesunula na jih země. Klesla také Morava, na okraji slovenské metropole ale zůstala na třetím povodňovém stupni.

Ráno Dunaj v Bratislavě dosahoval 817 centimetrů, za 24 hodin tak klesl o více než metr a od posledního maxima ze středy se snížil už o zhruba 1,7 metru. Naopak, v jihoslovenském Komárnu hladina Dunaje dál stoupla, a to na zhruba 830 centimetrů. Kolem této úrovně tam bude podle odhadu slovenských meteorologů kulminovat.

V nejvyšším stupni povodňové aktivity ráno zůstala Morava u Bratislavy, byť tam od čtvrtka klesla o více než 60 centimetrů. Právě vysoká hladina Moravy a Dunaje po silném dešti z minulého týdne komplikovala situaci ve dvou čtvrtích v západní části Bratislavy. Úřady už odstranily protipovodňové bariéry mezi čtvrtěmi Devínska Nová Ves a Devín u soutoku Moravy a Dunaje. Do Devína, kam v uplynulých dnech zajišťovala přepravu obyvatel armáda nákladními vozy, už znovu začaly jezdit spoje městské hromadné dopravy.

V Komárnu na jihu Slovenska vysoká hladina Dunaje ovlivnila i řeku Váh. Voda se tam podle dřívějších informací města vylila na několika místech v záplavových oblastech. Problém v oblasti způsobila vysoká spodní voda a na nejrizikovější místa pracovníci rozmístili pytle s pískem.

Podíl.
Exit mobile version