Aktualizace: 24.05.2024 16:33

Gaza – Některé potraviny z humanitárních dodávek pro Pásmo Gazy už třetím týdnem hnijí u hraničního přechodu poblíž města Rafáh, píše agentura Reuters. V oblasti na hranici s Egyptem se zhoršila humanitární krize poté, co přechod na začátku měsíce obsadila izraelská armáda. Skrz Rafáh, kam před izraelskou vojenskou operací uprchla řada Palestinců, dříve do oblasti přiváželo pomoc až 500 kamionů denně. Kvůli nedostatku zásob Světový potravinový program (WFP) ve městě tento týden distribuci potravin pozastavil.

V severní části egyptského poloostrova Sinaj už řada kamionů čeká déle než dva měsíce, uvedl šéf egyptské humanitární organizace Červený půlměsíc. „Některé věci z dodávek přežijí jen při určité teplotě, což vždy konzultujeme s odborníky,“ řekl. „Doufáme, že přechod se znovu otevře co nejdříve,“ dodal. Od izraelského obsazení přechodu 5. května podle dat OSN skrz Rafáh neprojel jediný kamion s humanitární pomocí.

Jeden z řidičů agentuře Reuters řekl, že potraviny v jeho dodávce hnijí už měsíc. Většinu z nich musel vyhodit, jiné prodat pod cenou. „Jablka, banány, kuřecí i sýry, zkazilo se toho plno. Něco jsem zase musel prodat za čtvrtinu ceny. Mrzí mě to, ale cibuli budu taky muset dát zvířatům, protože už je prolezlá červy,“ uvedl.

Více než 350 kamionů s pomocí se do Pásma Gazy snaží dopravit saudská charitativní organizace KSrelief. Musela ale z nákladních automobilů vyložit pytle mouky, protože by se mohla začít kazit. Egyptské úřady také zabavily zásoby zkažených vajec, která se na trh dostala zřejmě levným odkupem z humanitárních dodávek.

V Pásmu Gazy nyní Izrael provádí vojenskou operaci, a to v reakci na teroristický útok radikálního palestinského hnutí Hamás na jeho území z loňského 7. října. Ozbrojenci Hamásu tehdy zabili na 1200 lidí a dalších asi 250 jich vzali jako rukojmí.

Izraelská ofenziva úzké pobřežní pásmo přivedla na pokraj humanitární katastrofy. Od začátku operace izraelských sil podle ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem přišlo o život 35.800 Palestinců, zranění utrpělo více než 80.000 lidí. Izrael tvrdí, že neútočí na civilisty, ale pouze na bojovníky Hamásu. Těch podle posledního vyjádření premiéra Netanjahua izraelští vojáci zabili kolem 14.000. Izrael opakovaně Rafáh označuje za baštu Hamásu.

Palestinští zdravotníci a policisté dříve kontrovali zboží, které do oblasti kamiony s humanitární pomocí dovážely. Od izraelského obsazení přechodu u Rafáhu toho ale nejsou schopni, říká šéf tiskového oddělení Hamásem ovládané vlády. „Velký problém je v tom, že většina zboží, co se do Pásma Gazy dostane, je už nepoužitelná nebo zdravotně závadná,“ uvedl.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.