Horizont ČT24: Příběh rukojmí z hotelu Pragser Wildsee (zdroj: ČT24)

Potomci někdejších evropských protinacistických elit si v italských Dolomitech připomněli jednu z méně známých kapitol konce druhé světové války. Tehdy chtěli nacističtí pohlaváři vyměnit významná rukojmí za svou svobodu. Do věci se však vložili němečtí vojáci a italská hoteliérka a z plánů nacistů nakonec sešlo.

Drama se odehrálo v hotelu Pragser Wildsee u horského jezera v Dolomitech. Koncem druhé světové války skončilo v tamních pokojích téměř 140 reprezentantů evropské elity, kteří byli do té doby věznění v nacistických koncentračních táborech.

Matka Carla Goedelera se v Německu přidala k občanskému odporu a skončila v rukou nepřátel. Když nacisté viděli, že válka skončí jejich prohrou, chtěli ji i další významné vězně použít jako páku při vyjednávání. Jenže vzpurní němečtí vojáci je vysvobodili z rukou SS a ukryli v hotelu.

„Když matka v roce 1993 zemřela, celá rodina si sedla k jednomu stolu a vzpomínala na minulost,“ vzpomněl syn někdejší rukojmí Goelder. V budově byla ukryta také matka a tři sourozenci Christiane Godtové. „Američané je osvobodili a odvezli na ostrov Capri,“ popsala.

Americké osvobození

Americké jednotky našly v hotelu i bývalého francouzského premiéra Léona Bluma, předválečného rakouského kancléře Kurta von Schuschnigga nebo rodinu Clause von Stauffenberga. Muž neuspěl s pokusem o atentát na nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Všichni se měli stát posledními nacistickými trumfy v případě porážky. Statečnost majitelky hotelu to zmařila, přílišný komfort ale nabídnout nemohla.

„Když přijeli Američané, přepych přivezli s sebou. Měli jídlo, měli oblečení, měli sprchy. Postavili sprchy na zamrzlém jezeře,“ popsala dnešní majitelka hotelu Pragser Wildsee Caroline Heissová.

Potomci někdejších rukojmí chtějí mnohdy opomíjený příběh oprášit. Aby se nezapomnělo třeba na to, že i v nacistickém Německu existovalo hnutí odporu. „Mého dědečka velmi šokovalo, že byli jeho přátelé z odboje – patřil k občanskému odboji – obviněni a řada z nich oběšena,“ připomněla příbuzná někdejších rukojmí Marietheres Kreuz-Katzerová.

Současní hoteloví hosté tak často nemají tušení o dramatu, které se v místě před skoro osmdesáti lety odehrálo. I to by měla změnit konference, která shromáždila příbuzné někdejších prominentních vězňů.

Podíl.
Exit mobile version