Aktual.: 25.10.2024 15:59

Praha – Poslední komerční let Českých aerolinií (ČSA) pod tradičním kódem OK, který se na trase z Paříže do Prahy uskuteční v sobotu večer, je plně obsazený. ČTK to dnes sdělila Vladimíra Dufková, mluvčí společnosti Smartwings, která bude od neděle lety ČSA zajišťovat. V systémech pro prodej letenek nebo na odletových tabulích budou lety označeny kódem QS, který používají Smartwings. Kód OK, barvy a logo ČSA ale zůstanou na letadlech.

Letecký spoj pod kódovým označením OK odletí z pařížského Letiště Charlese de Gaulla v sobotu 20:15, na pražském Letišti Václava Havla přistane v 21:55.

Sobotní let je podle informací aerolinek už plně obsazený. Podle Dufkové to souvisí i s termínem, kdy nejen v Česku například začínají podzimní prázdniny.

Dufková připomněla, že jde především o změnu systému. Letadlo, které v sobotu večer přiletí do Prahy, bude v provozu i v dalších dnech. Lety ČSA ovšem od neděle budou dál provozovat Smartwings. Dvěma strojům Airbus A320 zůstane zbarvení ČSA a tradiční kód na stroji. Stejné barvy dostanou i čtyři menší Airbusy A220-300, z nichž první dva mají být dodány koncem letošního roku a další dva v první polovině roku 2025. Pro zákazníky ČSA se ale podle firmy nic nezmění. Klienti si mohou i nadále kupovat letenky na webových stránkách ČSA a Smartwings i prostřednictvím všech stávajících distribučních kanálů. Skupina neplánuje ani rušení žádných stávajících linek ČSA.

České aerolinie začátkem října změnily svůj obchodní model. Staly se řídící společností skupiny Smartwings s majoritním podílem ve společnosti Smartwings. Letový provoz celé skupiny budou zajišťovat Smartwings společně se svými dceřinými společnostmi v Polsku, na Slovensku a v Maďarsku. Důvodem změny obchodního modelu je podle dřívějšího vyjádření firmy zefektivnění provozu skupiny.

České aerolinie vznikly v roce 1923 jako Československé státní aerolinie. Dopravce patří mezi pět nejstarších dosud fungujících leteckých společností na světě. V roce 2013 do ČSA kvůli finančním potížím vstoupily korejské aerolinie Korean Air, které držely 44 procent akcií. V únoru 2018 se majoritním vlastníkem stala společnost Smartwings, která odkoupila 44 procent akcií od společnosti Korean Air a 20 procent od státního podniku Prisko, třetinu už vlastnila.

V březnu 2021 se ČSA ocitly kvůli vysokým dluhům v úpadku. Novými investory se stali majitelé Smartwings Jiří Šimáně a Roman Vik s čínskými partnery. Letos v únoru se aerolinky Smartwings plně vrátily pod kontrolu českých akcionářů, téměř poloviční podíl zprostředkovaně vlastněný čínskou společností CITIC koupila česká firma Prague City Air podnikatelů Šimáněho a Vika.

Podíl.