Aktualizace: 25.06.2024 14:20

Praha – Koaliční strany umožní ve středu širší rozpravu na mimořádné schůzi Sněmovny k loňské střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Novinářům to dnes řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. Strany podle něj dnes dostaly podklady pro náplň a harmonogram práce vyšetřovací komise, jak o ni usiluje opoziční hnutí ANO. Piráti už oznámili, že vznik vyšetřovací komise podpoří. Místopředsedkyně strany Klára Kocmanová novinářům řekla, že je podle ní ale potřeba, aby měla komise časový rámec a rychle a efektivně analyzovala dostupné materiály. Vznik komise podpoří také opoziční hnutí SPD.

Vysloveně proti komisi není podle poslance Petra Letochy ani hnutí STAN, jehož předseda Vít Rakušan vede ministerstvo vnitra. Letocha novinářům řekl, že téma by měli poslanci prodiskutovat ve středu na mimořádné schůzi, až na základě jejích výsledků pak rozhodnout o zřízení komise. Hnutí STAN je podle něj otevřeno diskusi a širší rozpravě při mimořádné schůzi. Neexistuje ale podle něj „nic, co by už nebylo vysvětleno“.

Mimořádná schůze Sněmovny ke zřízení komise, kterou podnítili poslanci hnutí ANO se bude konat ve středu odpoledne. Předsedkyně klubu opozičního hnutí Alena Schillerová minulý týden řekla, že i po jednání bezpečnostního výboru o postupu policie zejména před tragickou událostí zůstala řada nezodpovězených otázek. Vystoupit podle ní chtějí poslanci ANO z bezpečnostního výboru. „Věříme, že bude podpořen vznik vyšetřovací komise,“ uvedla dnes. Práce komise by podle Schillerové mohla trvat devět měsíců, možná méně.

Poslanec SPD Radek Koten dnes novinářům řekl, že na bezpečnostním výboru zaznělo minulý týden mnoho nových informací, přičemž jejich interpretace se liší. „Podpoříme vznik komise,“ uvedl. Ministr vnitra Rakušan by podle něj měl zvážit rezignaci, protože „jeho chyb ve vedení je víc než dost“.

Podle Kocmanové nejde udělat nic pro zmírnění bolesti ze ztráty, kterou pociťují rodiny a pozůstalí, lze ale do nejvyšší možné míry poskytnout informace, které by mohly zaplnit některá bílá místa. „Podle slov pozůstalých zůstávají některé otázky a bílá místa. Pokud zřízení vyšetřovací komise může pomoci tato bílá místa zaplnit, tak si myslím, že je jedině správné abychom k tomu přistoupili,“ řekla.

Komise by podle ní měla mít časový rámec, aby se nevyužívala k politikaření, ale jasně, rychle a efektivně analyzovala dostupné materiály. „Aby se stanovil nějaký časový rámec, do kdy je potřeba uzavřít vyšetřování komise a abychom se z toho mohli do budoucna poučit a mohli co nejlépe předejít dalším tragédiím,“ dodala Kocmanová.

Od tragické události uplynul v pátek půlrok. Policie minulý týden útok, při kterém přišlo o život 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno, odložila. Student fakulty, který ve škole střílel, spáchal po útoku sebevraždu. Kauzu ještě přezkoumá státní zastupitelství.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.