Aktual.: 2.10.2024 00:06

Praha – Poslanci se dnes mimořádně sejdou k dalšímu projednávání širších změn v důchodech a v poplatcích pro Českou televizi (ČT) a Český rozhlas (ČRo). Obě předlohy opozice kritizuje a jejich projednávání brzdí.

Poslanci se budou věnovat dvojici novel ve druhém čtení. Budou moci předkládat individuální pozměňovací návrhy. Očekává se, že sněmovní jednání o novelách se protáhne do pátku, přičemž dnes a ve čtvrtek by mohlo končit kolem půlnoci.

Sněmovní sociální výbor doporučil dolní komoře začátkem září schválit vládní reformu penzí s pomalejším zvyšováním důchodového věku nad 65 let, a to o měsíc ročně místo původně navrhovaných dvou měsíců. Posouvání důchodového věku je jedním z nástrojů, který má přispět k udržitelnosti a snížení schodků důchodového systému.

Penzijní věk roste už nyní. U mužů se zvedá o dva měsíce ročně a u žen obvykle o čtyři měsíce. Na 65 let se věková hranice dostane ve 30. letech. Opozice další zvyšování odmítá. Proti jsou i odbory. Novela předpokládá také například snižování výpočtu nových důchodů. Její projednávání v úvodním kole zabralo poslancům 32 hodin čistého času.

Novela zákonů o veřejnoprávní televizi a rozhlasu zvyšuje od ledna příštího roku poplatek pro ČT o 15 korun na 150 korun měsíčně a poplatek ČRo o deset korun na 55 korun za měsíc. Navíc poplatky valorizuje jednou za tři roky podle míry inflace. Předloha také rozšiřuje okruh poplatníků.

Domácnosti mají nově platit za zařízení schopné jakýmkoli způsobem přijímat vysílání, tedy i prostřednictvím internetu, nejen s televizním či rozhlasovým přijímačem jako dosud. Úhrada se tedy má týkat i domácností, které používají takzvaný chytrý telefon, tablet či počítač.

Sněmovní mediální výbor podpořil jen zpřesnění podmínek obchodních sdělení a úpravu limitů sponzorských vztahů. Úvodní projednávání novely trvalo kvůli odporu opozice po asi 18 hodin.

Podíl.