Aktual.: 20.10.2024 07:55

Praha – Poslanci by měli příští týden zrychleně schvalovat mimořádnou podporu lidí postižených povodněmi. Čeká je také nové hlasování o vládní novele omezující soudní rozhodování v senátech s přísedícími, kterou vetoval prezident Petr Pavel. Ve čtvrtek v podvečer se poslanci sejdou na mimořádné schůzi vyvolané opozičním hnutím ANO k diskusi o platech vrcholných politiků. Běžná sněmovní schůze začne v úterý odpoledne. V úvodním kole je na jejím programu návrh státního rozpočtu na příští rok.

Mimořádnou podporu pro lidí, které letos zasáhly povodně, by měli poslanci projednat v legislativní nouzi. Tento stav umožní schválení návrhu zákona patrně už v úterý. Předloha zejména prodlužuje výplatu ošetřovného pro rodiče dětí do deseti let na dobu uzavření škol. Zaplaveným domácnostem v hmotné nouzi by pak úřad práce mohl hradit náhradní bydlení, a to podle potřeby do konce příštího roku.

Novela o soudních přísedících je vůbec prvním návrhem zákona, který Pavel od nástupu do prezidentského úřadu vrátil Sněmovně k novému posouzení. Předlohu vetoval se zdůvodněním, že zrušení laických přísedících v tak velkém rozsahu měl předcházet důkladnější rozbor. Kabinet argumentuje snižováním byrokracie, očekává navíc asi osmimilionovou roční úsporu. Předpokládá se, že dolní komora Pavlovo veto koaliční většinou přehlasuje.

Nastavením platů zákonodárců, členů vlády, prezidenta či soudců se musejí politici znovu zabývat v souvislosti s květnovým verdiktem Ústavního soudu, jenž zrušil s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku. Hnutí ANO trvá na zmrazení platů vrcholných politiků, jakýkoli jejich růst je nyní podle předsedkyně nejsilnější opoziční frakce Aleny Schillerové nepřijatelný. Návrh programu schůze neobsahuje projednání žádného konkrétního návrhu zákona, podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) se bude jen „planě mluvit“ a mlátit prázdná sláma“. Je pravděpodobné, že koaliční většina schválení návrhu programu schůze nepodpoří. V úvodu tak budou moci mluvit jen řečníci s právem přednostního vystoupení a Sněmovna nebude moci hlasovat o případných usneseních.

Úvodní kolo debaty o návrhu státního rozpočtu na příští rok vyplní patrně celou středu. V prvním čtení Sněmovna schvaluje výši příjmů, výdajů a schodku, který má proti letošku klesnout o 41 miliard na 241 miliard korun. Později tyto parametry už poslanci nemohou měnit, mohou prosazovat jen přesuny peněz uvnitř rozpočtu.

Poslanci by měli příští týden rozhodnout také o podobě novely o sledování ochranných limitů pro doplatky částečně hrazených léků. Senát navrhl doplnění předlohy o mírnější pravidla pro slučování zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven a o nový postup rozhodování o úhradách vakcín pro preventivní nepovinná očkování ze zdravotního pojištění. Před schvalováním je ve Sněmovně určité zpřísnění zbraňové legislativy, zavedení dvoustupňových kárných řízení se soudci, státními zástupci a exekutory, či pravidla pro integrační sociální podniky, které mají připravovat znevýhodněné pracovníky na nástup do běžné práce.

 

Podíl.