Události: Změny ve státních vyznamenáních (zdroj: ČT24)

Zákonodárci plánují úpravy systému státních vyznamenání. Mají se zúžit stupně některých ocenění a zároveň rozšířit jejich kategorie. Prezident Petr Pavel na základě návrhů poslanců, senátorů a občanských organizací ve Vladislavském sále vyznamenání udělil 56 osobnostem.

Jedno ze státních vyznamenání, medaile Za zásluhy, má sice tři stupně, v posledních dvanácti letech ale všichni obdrželi ten nejvyšší. Jiný než první byl udělen naposledy v roce 2012.

A právě proto, že se ty další nepoužívají, poslanci navrhli, aby bylo možné udělit jen jeden stupeň, avizoval předseda podvýboru pro státní vyznamenání Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Nově ocenění za přínos v sociální oblasti či životním prostředí

Toto zjednodušení se má týkat právě jen medaile Za zásluhy a zároveň se mají rozšířit kategorie, za které je možné ji udělit. Ty se totiž od devadesátých let neměnily. Alena Schillerová (ANO) vysvětlila, že se takto zavedou kategorie i pro oblasti, které dneska nejsou. „Není možné navrhnout za ně vyznamenání. Takže docela mi to dává logiku,“ uvedla.

„Tehdejší výčet neobsahuje některé nové věci, za které by bylo možné vyznamenání udělovat – například za práci v sociální oblasti, životním prostředí, filantropii a další,“ uvedl Bartošek.

Nad návrhy se budou výbory scházet i s prezidentem

Úpravu podpořil sněmovní podvýbor pro státní vyznamenání a jeho předseda má nyní připravit konkrétní návrh, který bude muset projít standardním legislativním procesem – musí ho schválit sněmovna, Senát a také ji podepsat prezident.

Část změn by ale měla být také neformálních. Třeba to, že se nad navrženými jmény budou výbory obou komor scházet i s hlavou státu. Podle předsedy toho sněmovního by se tak vrátili k tradici z dob Václava Havla. Teď prezidentovi posílají jen seznamy návrhů.

Podle jeho mluvčího Vojtěcha Šeligy se prezident takovému kroku nebrání. „Nevím, zda v době, kdy návrhů ze sněmovny bylo naposledy více než sto a ze Senátu těsně pod stovku, je to reálné,“ podotkl k tomu ale předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Nominací letos na Hrad od obou komor i veřejnosti dorazilo téměř 550, přičemž hlava státu ocenila 56 lidí.

Podíl.