Komerční prezentace Aktual.: 24.10.2024 11:17

Praha – Poslanci opozičního hnutí ANO se pustili dnes dopoledne při sněmovních interpelacích do Piráta Jakuba Michálka, jenž se už jako zástupce opozice pozastavil nad nepřítomností členů vlády. Doporučovali Pirátům, aby „to zabalili“ nebo uváděli, že jsou „neštěstím pro Českou republiku“. Předseda pirátských poslanců Michálek reagoval slovy, že „obskurní osobní útoky“ nepochopil.

Spor se rozhořel potom, co Michálek představil svou písemnou interpelaci na vládu ohledně jednotného inkasního místa. Hned v úvodu označil dnešní interpelace kvůli absencím členů kabinetu za absurdní divadlo. „Vláda asi vyslala signál, že se jim na ty dotazy odpovídat nechce,“ poznamenal Michálek, donedávna koaliční poslanec.

„Vítejte v klubu, pane poslanče Michálku,“ reagovala Berenika Peštová (ANO). Opozice podle ní zažívá dnešní situaci při projednávání písemných interpelací pravidelně a ve Sněmovně leží dotazy, které nevypořádala podle Peštové i půl roku nebo déle. „To, co vidíte vy, tak to my vidíme pokaždé, když tady jsme. Kdybyste se ve čtvrtek chodil, tak byste nebyl v šoku. My jsme v šoku, když někdo přijde,“ uvedla Peštová.

Ostřeji se vyjádřil její kolega z hnutí Hubert Lang, podle kterého by Michálka jednotné inkasní místo ještě před měsícem nezajímalo. „Já vám nevěřím ani nos mezi vašima očima,“ řekl. „Zabalte to, běžte někam pryč. Vy jste neštěstí pro Českou republiku, pro tuto Poslaneckou sněmovnu,“ prohlásil Lang. Lubomír Wenzl (také ANO) pak podotkl, že ho překvapilo Michálkovo „prozření“.

„Opravdu jsem nepochopil, co to bylo za obskurní osobní útoky… Jestli máte tyhlety frustrace, vyřiďte si to někde jinde. My vůbec nechceme být v nějakém klubu vašem, to se nemusíte obávat,“ bránil se Michálek. Dosavadní opozice podle něj zjevně chtěla monopol na tuto roli a kritizovat vládu z „populisticko-orbánovských pozic“ a nyní těžce snáší, že jedinou opozicí nebude. „Zkrátka tady bude i jiná opozice, máme liberální program, snažíme se o věcech mluvit rozumně a budete se s tím muset smířit,“ dodal Michálek.

Sněmovna dnes mohla projednávat dvě desítky písemných interpelací. Všechny mířily na členy vlády, kteří se z jednacího dne či z jeho části omluvili. Některé interpelace propadly zcela kvůli nepřítomnosti jejich autorů, dvě jejich předkladatel stáhl.

 

Podíl.
Exit mobile version