Aktualizace: 26.01.2024 00:05

Praha – Poslanci by dnes mohli schvalovat novou zbraňovou legislativu, která zavede v budoucnu například elektronické zbrojní průkazy a upraví kategorie zbraní. Dodatečné změny návrhu zákona kvůli prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy poslanci nenavrhli. V závěrečném kole je ve Sněmovně také novela, která zejména zakotví funkční období pro vedoucí státní zástupce a podmínky pro odvolání nejvyššího státního zástupce. V úvodu pokračování řádné schůze se znovu očekávají rozsáhlejší opoziční snahy o změny jejího programu, byť dneškem skončí.

Nový zbraňový zákon má zkrátit z deseti na pět let lhůtu pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilosti držitelů zbraní, případně možnost policie nařídit tuto prohlídku kdykoli. Ošetřující lékaři mají do budoucna získat přístup do centrálního registru zbraní a ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Lékař, který u pacienta zjistí omezení zdravotní způsobilosti, bude podle předlohy povinen oznámit tento fakt bez zbytečného odkladu policii.

Zákon by měl dát orgánu veřejné moci možnost zadržet zbraně jejich držitelům v případě zjištění bezpečnostního rizika, například kvůli vyhrožování na sociálních sítích. Pouze držitelům zbrojního průkazu povolí pořízení zbraně typu flobert.

Funkční období nejvyššího státního zástupce a dalších vedoucích žalobců bude zřejmě sedmileté. Sněmovna podle doporučení výboru patrně ponechá odvolání nejvyššího státního zástupce výhradně v pravomoci kabinetu. Podle původního vládního návrhu by mohl přijít o funkci i v kárném řízení. Cílem předlohy je podle vládního zdůvodnění také stanovení jasnějších pravidel pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců. Nyní může kabinet odvolat nejvyššího žalobce i bez udání důvodu. Novela je vymezuje.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.