Komerční prezentace Aktual.: 24.10.2024 00:05

Praha – Poslance čeká dnes v podvečer debata o platech vrcholných politiků. Mimořádnou schůzi k nim nechalo svolat opoziční hnutí ANO, které prosazuje zmrazení platů zákonodárců, členů vlády nebo prezidenta. Očekává se, že sněmovní jednání o platech konkrétní výsledek nepřinese.

Na řádné schůzi poslance zaměstnají zejména pravidelné interpelace na členy vlády. Ve druhém čtení by měla Sněmovna projednat novelu energetického zákona, která zejména stanoví pravidla pro ukládání elektřiny a také sdružování její výroby i spotřeby.

Nastavením platů zákonodárců, členů vlády, prezidenta či soudců se musejí politici znovu zabývat v souvislosti s květnovým verdiktem Ústavního soudu, jenž zrušil s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku.

Vláda doručila do Sněmovny novelu, podle níž by příští rok vzrostly platy vrcholných politiků, soudů a státních zástupců o téměř sedm procent. Předseda ANO Andrej Babiš podal předlohu, která by platy politiků na pět let zmrazila. Zmrazení podporuje i další opoziční hnutí SPD. Návrh programu mimořádné schůze projednání žádného konkrétního zákona neobsahuje, půjde o diskusi.

Koaliční většina schválení program schůze pravděpodobně nepodpoří. V úvodu budou moci mluvit jen řečníci s právem přednostního vystoupení a Sněmovna nebude moci hlasovat o případných usneseních. Je také možné, že tato vystoupení potrvají do 21:00, kdy je přeruší konec sněmovního jednacího dne.

Podíl.
Exit mobile version