Komerční prezentace Aktual.: 27.10.2024 08:45

Praha – Sněmovna začne příští týden schvalovat spornou vládní důchodovou reformu, na jejíž konečné podobě se zatím neshodla ani čtveřice koaličních stran. V úvodním kole by měli poslanci projednávat celkovou revizi sociálních dávek, ke které vznesly výhrady například organizace na pomoc potřebným a odbory. Řádná schůze dolní komory pokračuje od úterního odpoledne.

K závěrečnému schvalování penzijní reformy nechal svolat vládní tábor schůzi mimořádnou, která začne ve středu v poledne a bude pokračovat také v pátek. Obdobně jako v úvodním kole a ve druhém čtení penzijní novely se čekají dlouhá, až obstrukční vystoupení zástupců opozičních ANO a SPD. Předloha předpokládá s některými úpravami, na nichž je v koalici shoda, například postupné prodlužování věku pro odchod do důchodu na 67 let místo nynějších 65 let a snižování výpočtu nových penzí. Koaliční strany se doposud neshodly na pozměňovacím návrhu ODS a TOP 09, jenž by v porovnání s vládním návrhem výrazně omezil okruh pracovníků s nárokem na dřívější penzi kvůli práci v rizikovém prostředí.

Návrhy zákonů mohou poslanci schvalovat v závěrečném kole jen o středách a pátcích vždy mezi 09:00 a 14:00. Hlasování o penzijní novele by se mohlo podle předběžných informací z koaličního tábora uskutečnit až v pátek následujícího týdne.

Navrhovaná revize dávkového systému předpokládá zavedení jedné podpory místo nynějších čtyř. Příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a dětské přídavky by nahradila nová dávka státní sociální pomoci. Podávat a vyřizovat by se měla jen jedna žádost. Kvůli nároku na peníze od státu by se víc posuzoval také příjem i majetek žadatelů. První čtení návrhu zákona plánuje koalice na čtvrtek.

Ve středu by měli poslanci schvalovat na řádné schůzi novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která kromě jiného ruší možnost vracet tuto daň handicapovaným při nákupu auta. Místo toho by zákon mohl podle doporučení rozpočtového výboru zvýšit příspěvek na nákup nového auta o 85.000 korun. Novela kromě jiného zavádí výjimku pro malé firmy z jiných států EU, aby se při obratu pod dva miliony korun nemusely registrovat v tuzemsku k placení DPH. Poslanci by mohli hlasovat také o vysokoškolské novele, která má mimo jiné upravit podmínky doktorandů. Univerzity by podle předlohy měly přijímat ke studiu menší množství dobře vybraných uchazečů, kteří ale budou výrazně lépe ohodnoceni.

V úterý by měli zákonodárci projednat v úvodním kole poslaneckou novelu, podle níž by zdravotní pojišťovny dostaly ze zákona právo k navyšování základního kapitálu svých dceřiných společností, které nabízejí komerční pojištění. Ve druhém čtení jsou na programu vládní předlohy například o posílení advokátní mlčenlivosti a o pravidlech pro lobbování.

Podíl.
Exit mobile version