Rajský plyn se využívá v lékařství jako anestetikum, stále častěji ho ale lidé zneužívají jako drogu. Zejména mladí ho vdechují pro navození chvilkového pocitu euforie. Využívají toho, že je látka běžně dostupná, prodává se jako šlehačkové bombičky. Znovuobjevený trend ale přináší vážná rizika – úrazy, udušení, poškození mozku nebo dokonce smrt.

„Moje zkušenost s produktem je velice pozitivní. Úžasné, že toto mohu koupit i tady s opravdu rychlým doručením. Účinky najedou okamžitě, ale trvají jen pár desítek sekund a poté musíte šlehnout další,“ recenzuje zákazník balení bombiček určených ke šlehání smetany. „Balení o padesáti kusech je ideál pro menší partu lidí. Super stav,“ hodnotí další kupující na jednom z největších českých e-shopů.

Nejedná se o cukráře, ale o dva muže, kteří využili šlehačkové bombičky jako rekreační drogu. Jsou totiž plněné stlačeným oxidem dusným, známým také pod názvem rajský plyn.

„Běžně se používá v medicíně jako anestetikum a analgetikum. Mimo lékařské prostředí jej někteří lidé inhalují pro jeho euforické a uvolňující účinky. Ovlivňuje totiž receptory v mozku, které jsou spojené s uvolňováním dopaminu – látky, která vyvolává pocity odměny a potěšení,“ vysvětluje adiktolog Radek Němec z pražského NEO Centra.

Po vdechnutí rajského plynu se téměř okamžitě dostaví pocit euforie, relaxace, závratě a občas i lehké halucinace. Tyto účinky ale trvají jen několik minut, což často vede k tomu, že uživatelé plyn opakovaně vdechují v krátkých intervalech, aby si tyto pocity udrželi. 

Popularita látky v posledních letech roste. Na sociálních sítích jsou videa, na kterých lidé plyn vdechují. Některá mají stovky tisíc zhlédnutí a reakcí. Problém je výrazný zejména ve Spojených státech, kde se mezi mladými uchytil výrobek s názvem Galaxy Gas – bombičky s rajským plynem například s příchutí vanilky, manga nebo skořice.

Podobné zboží je k dostání i v českých e-shopech, odkud si je mohou objednávat i nezletilí. V nabídce jsou zhruba půlkilová či dvoukilová balení v ocelové lahvi v ceně od 900 do 1800 korun.

Euforie, ale i zmatenost a úrazy

„Rajský plyn byl vždy mezi uživateli populární v určitých vlnách,“ říká Adam Kulhánek z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Věk uživatelů se však mění. „Zaznamenáváme jeho užívání mezi dospívajícími, což dříve nebylo tolik časté,“ dodává.

Právě u nich je tento trend obzvlášť nebezpečný. „Mozek dozrává zhruba do 21 až 25 let. Při pravidelném užívání rajského plynu mohou jeho účinky vývoj negativně ovlivnit,“ vysvětluje.

Oxid dusný podle něj nepatří mezi látky, které by vedly k přechodu na tvrdší drogy. Nicméně jeho užívání může být součástí rizikového chování. „Uživatelé mohou cítit euforii, ale i zmatenost a dezorientaci. To často vede k úrazům – například pádům kvůli zhoršené koordinaci,“ popisuje.

Mimo to hrozí při dlouhodobém a nadměrném užívání i další zdravotní problémy. „Oxid dusný narušuje hladinu vitaminu B12, který je nezbytný pro správné fungování nervového systému. Jeho nedostatek může vést k neurologickým problémům, jako je brnění v končetinách, svalová slabost nebo dokonce poškození míchy,“ doplňuje adiktolog Radek Němec.

V některých případech může podle něj vést nadměrné užívání rajského plynu dokonce ke smrti, zejména kvůli udušení při inhalaci v uzavřeném prostoru bez přístupu kyslíku. „Oxid dusný vytěsňuje kyslík v plicích, což může vést k udušení, poškození mozku nebo dokonce ke smrti,“ upozorňuje také Pavla Chomynová, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti při Úřadu vlády. 

Mezi největší problémy spojené s užíváním rajského plynu však patří podceňování rizik. „Pro mnoho uživatelů to vypadá, že látka je naprosto bezpečná,“ říká Kulhánek. Varuje také před kombinací s jinými látkami, jako je alkohol nebo léky na úzkost a deprese, které mohou výrazně zesílit tlumivé účinky plynu. To může vést k problémům s dýcháním nebo dokonce k bezvědomí.

Podle Kulhánka je důležité, aby lidé věděli o rizicích jeho užívání. „Lidé, kteří to nikdy nevyzkoušeli, nemusí vědět, jak na ně látka bude působit. Často oxid dusný podceňují a mohou se tak dostat do nebezpečných situací,“ podotýká.

Záhadné výbuchy

Na rostoucí oblibu rajského plynu jako party drogy v Česku upozornily nedávno i Hospodářské noviny. Pracovníci společnosti Pražské služby, která se stará o sběr a likvidaci odpadu v hlavním městě, totiž několik měsíců pátrali po tom, co vybuchuje v malešické spalovně odpadů a ničí její vybavení. Nejdříve se domnívali, že jde o kyslíkové lahve z dob covidové pandemie. Až později zjistili, že jde o nádoby se zbytky rajského plynu. 

Kvůli riziku výbuchu lahve nepatří do běžného odpadu ani kontejnerů na kov. „Nádoby se stlačenými plyny jsou nebezpečné kvůli vysokému tlaku uvnitř. Vlivem tepla nebo poškození mohou explodovat, způsobit vážná poranění a poničit techniku nebo zařízení, což se nám skutečně děje,“ uvedl mluvčí firmy Alexandr Komarnický. Lahve prokazatelně vyprázdněné, bez ventilu a přeřezané podle něj přijmou sběrné dvory nebo výkupny.

Ministerstvo životního prostředí zároveň upozornilo výrobce a distributory, že mají povinnost prázdné obaly odebírat zpět a znovu využívat. Jinak jim hrozí pokuta až deset milionů korun.

Problém s užíváním rajského plynu řeší zejména v západní a severní Evropě. V Nizozemsku loni jeho prodej zakázali s výjimkou lékařských a potravinářských účelů. V Británii, kde mají s užíváním plynu mezi mládeží potíže už delší dobu, je zakázáno i jeho držení. Před šířením trendu varovalo předloni také Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost.

Video: Možnost vytvořit si závislost máme všichni. Expert řekl, jaká „droga“ je teď nejhorší (celý rozhovor zde)

Spotlight Aktuálně.cz – Aleš Kuda | Video: Tým Spotlight

Podíl.