Aktualizace: 25.06.2024 22:07

Washington – Americký ministr obrany Lloyd Austin dnes po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem Belousovem. Informoval o tom mluvčí Pentagonu Patrick Ryder. Šlo o první rozhovor šéfů resortů obrany obou zemí od loňského března a iniciativa vzešla z Austinovy strany.

Podle Pentagonu byl jedním z témat rozhovoru i význam udržení otevřených komunikačních kanálů. Žádné další podrobnosti z telefonátu Ryder nezveřejnil.

Ekonoma Belousova ministrem obrany minulý měsíc jmenoval ruský prezident Vladimir Putin.

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou na nejnižší úrovni od konce studené války v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Washington a jeho spojenci napadené zemi významným způsobem pomáhají s obranou.

Rusko Spojeným státům přičítá odpovědnost za útoky, které ukrajinská armáda podniká proti ruským jednotkám s nasazením amerických zbraní. V pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov varoval, že podíl USA na nedělením ukrajinském útoku na Ruskem anektovaný poloostrov Krym bude mít následky. Zemřeli při něm čtyři lidé a 150 dalších utrpělo zranění. Moskva uvedla, že Ukrajina útočila americkými střelami ATACMS.

Spojené státy nedávno Ukrajině povolily používat jimi dodané zbraně kdekoliv v příhraničních regionech Ruska, odkud ruská armáda útočí na ukrajinské území.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.