Komerční prezentace Aktual.: 6.10.2024 07:34

Praha – Poprocková skupina O5 a Radeček vydala po pěti letech nové album s názvem HoraLove. Vznikalo ve studiu v Berlíně, stejném, v jakém natáčeli U2, Depeche Mode nebo David Bowie. Novinka obsahuje rádiové hity jako Hory, I tak to za to stojí nebo Romantický smyčce. Písničky z nové desky kapela živě představí na HoraLove tour, které začne 25. října v Hradci Králové. V rozhovoru s ČTK to řekli členové kapely, Ondřej a Tomáš Polákovi.

„Deska HoraLove je výjimečná tím kde a jak vznikala. Celá kapela byla zavřená týden v legendárních Hansa Studios Berlin a pracovala pod vedením skvělého novozélandského producenta Grega Havera. Tím je pro mě tahle nahrávka životní,“ uvedl zpěvák Tomáš Polák.“

S veškerou pokorou musím říct, že ta deska je dobrá. Jsou tam tři písně, které se už osvědčily na koncertech i v rádiovém éteru. Snad si posluchači zamilují i ty další. Budeme rádi, když té desce dají šanci i lidé, kteří nás jinak neposlouchají,“ dodal baskytarista Ondřej Polák.

Zásluhou producenta Havera, který mimo jiné před časem spolupracoval i s kapelou Chinaski, se po dlouhé době dostala skupina O5 Radeček do studia v celé sestavě. „Se zahraničními producenty jsme už v minulosti pracovali, ale s Gregem (Haverem) to bylo jiné. Je skvělý, progresivní, cool, ale v něčem přece jen stará škola. To se projevilo například v tom, že nás po dlouhé době dostal do studia, zavřeli jsme se a týden intenzivně makali a točili celá kapela spolu. Také výsledný zvuk je napůl moderní, fresh a napůl je v písních stará dobrá rocková špína,“ sdělil Tomáš Polák.

Podle Ondřeje Poláka Hansa nežije jen ze své bývalé slávy, ale je to pořád moderní, špičkově vybavené studio, které využívají největší současné kapely. „Pár týdnů před námi tam natáčeli třeba Coldplay. Byl to zvláštní pocit nahrávat na klavír, na který před námi hrál jejich zpěvák Chris Martin,“ vyprávěl.

HoraLove tour začne 25. října v Hradci Králové a skončí 16. února příštího roku v pražském Obecním domě koncertem s Moravskou filharmonií. Koncertní šňůra zahrnuje deset zastávek.

„Pojedeme s novým programem, máme vlastní LED obrazovku a na všech koncertech bude speciálním hostem zpěvák Thom Artway. Všechno vyvrcholí koncertem s Moravskou filharmonií, což je další splněný sen,“ uvedl Tomáš Polák.

O5 Radeček prožívá úspěšné období. „Cítíme, že je o nás zájem a moc si to užíváme. Není to tak dávno, co jsme sami volali pořadatelům, zda si u nich můžeme zahrát. A teď máme na rok dopředu plný kalendář,“ konstatoval Tomáš Polák.

„Ale čím jsme úspěšnější, tím více musíme makat. Jak pošilháváme po první lize, je povinností kolem kapely stále více,“ doplnil jeho bratr Ondřej.

Kapela O5 a Radeček hraje v nezměněné sestavě od roku 1994. První koncert odehrála v roce 1992 na folkovém festivalu Mohelnický dostavník. V následujících letech objížděli největší folkové a country scény. Po žánrové přeměně na konci 90. let přešli na pop. Do povědomí široké veřejnosti je dostala píseň z roku 2004 Praha (Jedna holka). Loni zvítězili v anketě Český slavík v kategorii Píseň roku se skladbou Hory.

Podíl.
Exit mobile version