Události: Polský zákon o registrovaném partnerství (zdroj: ČT24)

Po dvaceti letech zamířil do polského Sejmu návrh zákona o registrovaném partnerství. Předchozí pokusy o jeho přijetí selhaly. Vládní norma by dala partnerům včetně stejnopohlavních párů právo dědit, mít společný majetek i příjmení. Naopak s adopcí dětí nepočítá. Přesto není jisté, že začne platit, jelikož rozpory vyvolává i uvnitř samotné koalice.

Některé polské páry spolu žijí dlouhé roky a vychovávají společně potomky, jejich partnerskému životu ale současný právní stav neodpovídá. „Ola je biologickou matkou, mně taky ale říkají mami. Ve světle práva je však Ola matkou samoživitelkou a já jsem úplně cizí osobou,“ popisuje stav věcí její partnerka Karolina.

Návrh zákona, který zamířil do Sejmu, by oběma ženám umožnil mimo jiné společně vlastnit, danit, navzájem po sobě dědit, rozhodovat o pohřbu, a hlavně by vyřešil trvající nejistotu v péči o děti. „Já jsem jediným právním zástupcem dětí. Pokud by byla třeba akutní operace v nemocnici, zatímco jsem pryč, tak se musím vrátit a podepsat to,“ konstatovala Ola.

Zákon o registrovaném partnerství podle expertů využijí z devadesáti procent heterosexuální páry. Kvůli zbylým deseti procentům párů stejnopohlavních ale v uplynulých dvaceti letech ve sněmovně vždy narazil. Jasná většina mezi poslanci není ani tentokrát, spory přitom sužují i vládní koalici.

Adopce dětí nejsou ve hře

Aby měl návrh vůbec šanci, musel už doznat kompromisu. „Nejsou v něm obsaženy adopce dětí, tedy bod, na kterém není v koalici shoda a který odmítají lidovci,“ uvedla polská ministryně pro rovnost ze strany Levice Katarzyna Kotulová.

Ani tento ústupek zatím nepřesvědčil vládní lidovce, kteří se obávají ztráty konzervativních voličů. Už dříve spolu s opozicí zablokovali třeba liberalizaci potratů. Stejný scénář nevylučují ani teď. „U nás se bude hlasovat stejně jako v každé jiné podobné záležitosti, tedy každý sám za sebe,“ říká polský ministr obrany a šéf lidovců Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Názory obyvatel se od pohledu politiků liší. V červnovém průzkumu se pro zavedení registrovaného partnerství pro všechny páry vyslovilo přes 63 procent dotázaných.

Léta očekávaný zákon má ale před sebou nejednu překážku. Zatím se k němu nevyjádřil prezident Andrzej Duda z konzervativní strany Právo a spravedlnost, který má v rukou silné právo veta.

Podíl.
Exit mobile version