Aktual.: 24.10.2024 11:53

Soul – Polský prezident Andrzej Duda a jeho jihokorejský protějšek Jun Sok-jol dnes na společné schůzce důrazně odsoudili vyslání severokorejských vojáků do Ruska, kde mají být zřejmě využiti v ruské agresi vůči Ukrajině. Podle obou hlav států je vojenská spolupráce Pchjongjangu a Moskvy ohrožením globální bezpečnosti, píše Reuters.

„Shodli jsme se na tom, že vyslání severokorejských vojsk do Ruska je přímým porušením rezolucí Rady bezpečnosti OSN a Charty OSN. Je to provokace, která přesahuje Korejský poloostrov a Evropu a ohrožuje globální bezpečnost,“ uvedl Jun Sok-jol.

Na setkání v jihokorejském Soulu se Duda s Junem v této souvislosti shodli na tom, že budou úzce spolupracovat na podpoře Ukrajiny. Oba totiž sdílejí univerzální hodnoty svobody, lidských práv a právního státu, uvedl Jun. Kancelář jihokorejského prezidenta v úterý sdělila, že součástí korejské reakce na utužující se partnerství Ruska a Severní Koreje mohou být přímé dodávky zbraní Kyjevu.

Oba prezidenti také řekli, že aktivně podpoří dokončení nové smlouvy o vývozu jihokorejských tanků K2 Black Panther do Polska do konce letošního roku. Polsko první z těchto tanků převzalo na konci roku 2022, rámcová smlouva počítá s dodávkou tisícovky těchto zbraní spolu s další technikou a výcvikovým i logistickým zázemím.

Jižní Korea a Polsko také podle Juna vytvoří nové fórum pro obranný dialog a budou úzce spolupracovat v bezpečnostních otázkách, které se týkají obou zemí.

Duda je na návštěvě Jižní Koreje od úterý. Dnes se má ještě setkat s premiérem Han Duk-soem a významnými jihokorejskými podnikateli. Večer se s manželkou zúčastní oficiální večeře a v pátek navštíví výrobce vojenské techniky, kterou si Polsko objednalo, píše polská agentura PAP.

Setkání obou státníků předcházel incident, kdy KLDR vyslala do prezidentského areálu v Soulu balon, který obsahoval odpadky a propagandistické letáky kritizující jihokorejského prezidenta a první dámu.

O tom, že Severní Korea vyslala do Ruska 1500 svých vojáků, informovala minulý týden jihokorejská zpravodajská služba. Ve středu navíc uvedla, že tento týden do Ruska dorazil stejný počet vojáků, kteří podstupují výcvik s vojenskou technikou a měli by být nasazeni v boji s Ukrajinou.

Mezinárodně izolovaná totalitní Severní Korea v posledních letech zesílila vojenské vztahy s Moskvou. Ruský prezident Vladimir Putin v červnu navštívil Pchjongjang, kde s vůdcem Kim Čong-unem podepsal obrannou dohodu. Obě země si slíbily, že bezodkladně vynaloží všechny dostupné vojenské prostředky na pomoc partnerovi v případě války. Oba státy také popírají tvrzení ukrajinských a západních činitelů o dodávkách severokorejských zbraní a munice Rusku.

Podíl.