Z polské vesnice Glucholazy v Opolském vojvodství blízko hranice s Českem bylo kvůli povodni evakuováno čtyři sta lidí. Z břehů se tam vylila řeka Biala Glucholaska. S následky vytrvalých dešťů se potýkají také v Rakousku. Hasiči ve spolkové zemi Dolní Rakousy byli od pátečního večera do sobotního rána povoláni ke 160 zásahům, zejména kvůli škodám způsobeným bouřkami. Situace se tam zhoršila. Na Slovensku se připravují na postup povodňové vlny z Rakouska. V Německu postupně stoupá například hladina Labe v Drážďanech.

V polské vesnici Glucholazy ležící poblíž hranic s Českem rozhodl starosta obce o evakuaci před třetí hodinou ráno. Týkala se obyvatel několika ulic přilehlých k řece. Obcí protéká řeka Bělá pramenící v Jeseníkách, hasiči informovali, že vystoupala dva metry nad poplašný stav. „Do akce vyrazí šedesát policistů, město a řeku aktuálně chrání sto hasičů,“ napsal na síti X polský ministr vnitra Tomasz Siemoniak, který místo navštívil.

Část obyvatel musela být evakuována také z vesnice Morów dále na sever, protože se tu v korytu neudržela místní říčka Mora. Dohromady měli hasiči v regionu na čtyři sta výjezdů. Situace je podle serveru onet.pl na mnoha místech složitá, zejména ve vojvodstvích na jihu a jihozápadě Polska.

Polský meteorologický ústav předpovídá vytrvalé dešťové srážky. Na pětatřiceti stanicích překročila úroveň hladiny toků pohotovostní stupeň, oznámil.

Dolní Rakousko přerušuje železniční i autobusový provoz

V sobotu brzy ráno byl v Dolních Rakousích preventivně přerušen provoz na několika železničních tratích. Toto opatření začne během dne platit také v regionální autobusové dopravě na levém břehu Dunaje v oblasti Wachau. Nejvyššího stavu by hladiny tamních vodních toků měly dosáhnout převážně v noci na pondělí. Na Dunaji se očekává třicetiletá voda. Na řece Kamp by to měla být až stoletá voda.

V Dolních Rakousích se již několik dní na povodeň připravují. Kromě výstavby mobilních ochranných systémů plní pytle s pískem a vytvářejí se rovněž prostory pro zachycování vody. V některých obcích již v pátek večer začaly evakuace.

V Horních Rakousech přibývající vodu s obavami vyhlíží například čtyřicetitisícové město Štýr, které patří k nejvíce ohroženým. Leží na řekách Enži a Štýr, jejich hladina už překonala první povodňový stupeň a očekává se, že by mohla do sobotního večera vystoupat až na šest metrů. Toto město se setkalo už s ničivou vlnou povodní v roce 2013, kdy byla zaplavena velká část širšího centra.

„Roste i hladina největšího rakouského toku Dunaje, podle prognóz by severně od Vídně měla v některých městech dosáhnout deseti- až dvacetileté povodně, ale například u města Klosterneuburg by měla dokonce dosáhnout až třicetileté povodně. Samotná rakouská metropole je proti povodním poměrně dobře zajištěna, i tam očekávají rozlití Dunaje,“ informoval z Rakouska zpravodaj ČT Jan Šilhan.

Zpravodaj ČT Jan Šilhan k aktuálnímu počasí v Rakousku (zdroj: ČT24)

Nástup zimy na horách a bouřka již v pátek v zemi způsobily dopravní potíže a uzavřely několik silnic. Kvůli počasí musely být zpožděny některé lety na vídeňském letišti Schwechat.

Rakousko se nadále obává potíží, které může způsobit silný vítr a sesuvy půdy, zejména v horských oblastech. „V nejbližších hodinách by se hlavní srážkové úhrny měly přesouvat od jihozápadu, od alpských území na severovýchod, tedy například do oblasti Horních a Dolních Rakous, Burgenlandu, okolí Vídně, oblastí blízko českých a slovenských hranic,“ doplnil Šilhan. 

Slovensko neočekává katastrofické scénáře, v Německu stoupá Labe

Slovensko očekává stoletou vodu na svém úseku řeky Moravy, výhled povodňové situace se tam zhoršil. Úřady v pátek oznámily, že se v zájmu ochrany majetku lidí připravují na možnost řízeného vypuštění vody z toku mimo obydlené oblasti.

Akutní hrozba silných srážek a povodní se koncentruje na západ země, do Bratislavského a Trnavského kraje. Nicméně v sobotních ranních hodinách se zhoršila i situace na jihu, kde čtyři obce v okrese Dunajská Streda hlásily třetí povodňový stupeň. 

Situace na Dunaji se bude vyvíjet podle toho, jak bude povodňová vlna postupovat z Rakouska, nicméně neočekávají se katastrofické scénáře. Pomoci regulovat vodní tok by měla vodní nádrž Gabčíkovo.

Zpravodaj ČT Papadopulos o počasí v Polsku (zdroj: ČT24)

V Německu stoupá Labe u Drážďan, v Alpách sněží

Německo hlásí, že hladina Labe v Drážďanech postupně stoupá, po deváté dopolední v sobotu dosáhla na 2,7 metru. Pod vodou jsou už první části mostu Carolabrücke, který se v noci na středu částečně zřítil do Labe. Trosky druhého úseku, které nespadly do Labe, ale na zem, se snaží nyní hasiči odstranit. Pomáhají při tom i dva vyprošťovací tanky bundeswehru.

Podle mluvčího drážďanských hasičů Michaela Klahreho chtějí hasiči odstranit co největší množství trosek do neděle, kdy se čeká povodňová vlna, jež má přijít po Labi z Česka.  Z informací zemského povodňového centra vyplývá, že by mohlo Labe dosáhnout prvního povodňového stupně v sobotu večer na vodočtu v Schöně na hranici s Českem, v neděli ráno už podobně zvýšená hladina bude v Drážďanech. Kulminace se nyní na saských měřicích stanicích čeká od středy do čtvrtka příštího týdne.

Na většině území Německa je ale jasno, prší jen v částech Saska a na jihovýchodě Bavorska.  V Sasku v sobotu prší jen v některých částech, i tam by měl ale déšť během dne ustat. Znovu by mělo začít pršet opět v neděli. Hrozbu povodní tak pro tuto východoněmeckou spolkovou zemi představuje především voda, která přijde po Labi a Lužické Nise z Česka.

Podle webu Bavorského rozhlasu (BR) musí až do neděle s vydatnými dešťovými či sněhovými srážkami počítat především obyvatelé jihovýchodní části Bavorska, hlavně v Bavorském lese, tedy německé části Šumavy, a v okolí Pasova. V těchto oblastech se záchranné složky připravují i na možnost záplav.

V bavorských Alpách vydatně sněží. Meteorologové podle BR hovoří v případě Alp o „výrazném nástupu zimy“, který je podle nich pro toto roční období „trochu neobvyklý“. Sněžit by mohlo už od tisíce metrů nad mořem. Pršet v jihovýchodním Bavorsku podle nynějších předpovědí přestane nejdříve ve středu.

Podíl.
Exit mobile version