ČTK

Aktualizováno před 24 minutami

Polské ministerstvo zahraničí odrazovalo prezidenta Andrzeje Dudu od cesty na sobotní oslavu 80. narozenin bývalého českého prezidenta Miloše Zemana, řekl v rozhlasové stanici TOK FM řekl šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski.

„Rozmlouvali jsme mu to,“ řekl Sikorski. „Radil bych panu prezidentovi, aby si vybíral jiné přátele,“ dodal.

Dudovu cestu na Zemanovu oslavu do Hluboké nad Vltavou už o víkendu komentovala různá polská média. Ta, která jsou vůči současnému polskému prezidentovi kritická, připomínala, že se vydal na akci politika známého svými sympatiemi k Rusku a že poblahopřát přijeli politici, kterým jsou vytýkány autoritářské sklony. Naopak podle Dudových zastánců byla jeho účast na oslavě důkazem šíře jeho politických kontaktů.

„Myslím, že pan prezident toho už lituje, to zřejmě neposiluje jeho autoritu,“ řekl také dnes Sikorski. Připomněl, že minulý týden se Duda při cestě do Spojených států „zasazoval o zájmy bojující Ukrajiny a tady (v Česku) se potkává s lidmi, kteří mají jiný názor“.

Šéf zahraničního odboru polské prezidentské kanceláře Mieszko Pawlak podle agentury PAP řekl, že „prezident Duda se Zemanem spolupracoval skoro osm let a vždy ho s ním spojovaly vzájemný respekt a sympatie, a tak se rozhodl zúčastnit“ oslavy. Pawlak dodal, že Duda se poměrně často schází s bývalými prezidenty, zejména s těmi, se kterými měl srdečné a osobní vztahy. „A prezident Zeman do této skupiny patří,“ uvedl.

Mezi současnou polskou proevropskou vládou premiéra Donalda Tuska a prezidentem Dudou panují často napjaté vztahy. Duda patří k politickým spojencům největší opoziční strany v Polsku, národněkonzervativního Práva a spravedlnosti. Tuskův kabinet prezidenta obviňuje, že s využitím svého práva veta blokuje některé jeho reformy.

Podíl.