Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice části domácích médií a politiků vládních stran za svou účast na sobotních oslavách narozenin bývalého českého prezidenta Miloše Zemana.

Podle serveru deníku Gazeta Wybrocza se Duda vydal na oslavu politika známého svými sympatiemi k Rusku, kterého přijeli pozdravit političtí vůdci, doma často kritizovaní za své autoritářské sklony. Podle zastánců polského prezidenta byla naopak jeho účast na sobotní oslavě důkazem šíře jeho politických kontaktů.

Na to, že Zeman prokazoval přinejmenším do začátku nynější ruské agrese proti Ukrajině vřelý vztah k Rusku, poukázalo více polských médií. Poblahopřát mu přijeli další důležití politici ze střední a východní Evropy, kteří jsou známi svými sympatiemi k Rusku, všimla si polská média. Na oslavě byli například premiéři Slovenska a Maďarska Robert Fico a Viktor Orbán či srbský prezident Aleksandar Vučić.

„Andrzej Duda na bálu s přáteli ruského prezidenta Vladimira Putina je nejlepším shrnutím jeho prezidentského mandátu,“ uvedl podle serveru Wprost provládní europoslanec Dariusz Joński. Vládní poslanec Witold Zembaczyński v reakci na Zemanovu oslavu uvedl, že polský prezident se během dne tváří jako prozápadní politik a večer se připíjí s „proruskou pravicovou smetánku“.

Kritiku odmítl Michał Dworczyk, europoslanec za polskou opoziční stranu Právo a spravedlnost (PiS), za kterou Duda kandidoval na prezidenta. „To, že prezident Duda byl na narozeninách bývalého českého prezidenta, ukazuje na jeho silnou pozici a úctu mezi evropskými lídry,“ uvedl.

Server Onet, který Zemana připomíná jako politika vyjadřujícího kontroverzní komentáře, poukázal, že podle záznamů dostupných na serveru Flightradar24 Duda zřejmě na oslavu cestoval prezidentským speciálem. Poukazuje na záznam letu z Varšavy na letiště v Českých Budějovicích a nazpět. Účast na oslavě nebyla přitom polskou prezidentskou kanceláří oficiálně ohlášena.

Andrzej Duda. | Foto: Reuters

Podíl.
Exit mobile version