Komerční prezentace Aktual.: 28.09.2024 17:53

Praha – Hnutí ANO, které se ziskem osmi mandátů zvítězilo v senátních volbách, zúročilo svou opoziční roli. Na to, jakou podporu mu dlouhodobě přisuzují volební průzkumy, ale není vítězství tak přesvědčivé. Vyplývá to z vyjádření politologů pro ČTK. Vláda podle nich nebude mít problém nadále prosazovat své priority díky tomu, že si strany vládní koalice v horní komoře zachovají většinu.

Výsledky senátních voleb, ve kterých ODS ztratila polovinu z deseti obhajovaných mandátů, politology nepřekvapily. Podle Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd UK volby nebudou znamenat zásadní otřes, protože koaliční strany budou mít v Senátu nadále většinu. Bude ale zajímavé sledovat případnou změnu v rozložení sil uvnitř vládního tábora. Bude hodně záležet na tom, do jakého senátorského klubu vstoupí nově zvolení senátoři s nejednoznačnou stranickou příslušností, uvedl Mlejnek. To se může projevit i ve volbě nového vedení Senátu.

Ladislav Mrklas z Vysoké školy CEVRO se domnívá, že nynější vítězství ANO není tak přesvědčivé. „Výsledek není žádná sláva na to, jak si stojí v průzkumech,“ poznamenal. Volební průzkumy v případných sněmovních volbách dlouhodobě přisuzují hnutí ANO výrazné vítězství často se ziskem přes 30 procent hlasů. Podle Mlejnka ANO vyhrálo většinou v oblastech, kde má silnou voličskou základnu. Politolog Jan Kubáček také poukázal na úspěch ANO na Zlínsku, což podle něj ukazuje, že tento region už není baštou lidovců, jak tomu bylo v minulosti.

Kubáček kromě vítězství ANO zdůraznil také výsledek koaličních Starostů a nezávislých (STAN), kteří při obhajobě pěti pozic získali šest křesel. Podle Mrklase starostové vytěžili z toho, že nasadili regionálně známé osobnosti. Posílený klub STAN bude podle Kubáčka vyvažující silou vedle ODS.

Kubáček si všímá také úspěchu předsedy Přísahy Róberta Šlachty, který se stal senátorem za Břeclavsko. „Pro něj je to příležitost vstoupit do vrcholové politiky a je to potenciál, pokud ho bude chtít zúročit,“ konstatoval Kubáček. Podle Mrklase ale „jedna vlaštovka jaro nedělá“. „Spíš je to shoda okolností, možná jej volili i vládní voliči, protože je pro ně přijatelnější než ANO,“ uvedl Mrklas. Šlachta se ve druhém kole utkal s kandidátem ANO.

Politologové se shodují, že bude zajímavé, do jakého klubu Šlachta vstoupí. Podle Kubáčka vůbec není jisté, že by mohl spojit síly s ANO. Podle Mrklase nemá Přísaha nyní v horní komoře žádného přirozeného partnera a je možné, že Šlachta zůstane solitérem.

Mrklas i Kubáček předpokládají, že se politolog Stanislav Balík, který jako nezávislý kandidát zvítězil na Šumpersku, přidá ke klubu ODS, protože je za tuto stranu mnoho let zastupitelem.

V odpovědi na dotaz, zda výsledky senátních voleb ovlivnila současná vládní roztržka, se politologové neshodují. „Myslím si, že vládní krize se tam neprojevila, ani se neměla jak projevit. Protože na základním rozložení voličských sil to nic nemění,“ řekl ČTK Mlejnek. Podobně to vidí i Mrklas. Podle Kubáčka to ale vliv mít mohlo.

Podíl.
Exit mobile version