Komerční prezentace Aktual.: 5.10.2024 17:21

Praha – Naplní-li nová předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová, co na dnešním sjezdu ohlašovala, pak se sociální demokraté ostře vymezí vůči vládě a zkusí zformovat širokou levicovou koalici včetně komunistů neboli koalice Stačilo! míní politolog Fakulty sociálních věd UK Josef Mlejnek. Úspěch takové širší koalice by patrně SOCDEM vrátil do Poslanecké sněmovny. Současně to ale bude znamenat ztrátu poslední naděje pro ty, kdo chtěli volit levicovou, avšak demokratickou a nepopulistickou alternativu současné vládní sestavy i hnutí ANO, napsal Mlejnek ČTK.

Exministryně práce a sociálních věcí na dnešním stranickém sjezdu zvítězila přesvědčivou většinou, hlasovaly pro ni dvě třetiny účastníků. Podle politologa Aleše Michala z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity je otázka, zda bude následovat odchod některých členů ze strany. Jasno není ani v tom, v jaké podobě budou sociální demokraté příští rok kandidovat do Sněmovny. Jejich návrat do dolní komory bude záviset i na kondici konkurentů, míní.

Poukázal na napjatou atmosféru dnešního sjezdu strany v Hradci Králové. Ukazuje podle něj, že stranou stále zmítají vnitřní konflikt. Polarizuje se teď zejména na tématu, v jaké konstelaci může sociální demokracie nejlépe uspět, řekl ČTK.

Zvolení Maláčové podle Michala znamená, že strana se rozhodla, že nebude pokračovat v kurzu dosavadního vedení Michala Šmardy.

Nabídka protikandidáta Maláčové Jiřího Dienstbiera na progresivní koalici zcela prohrála. „Odpůrci Maláčovou obviňují z toho, že se chystá složit předvolební koalici s předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou. V projevu několikrát uvedla, že se k žádné koalici s komunistickou stranou nechystá, přesto se však toto téma stalo dominantním,“ uvedl.

Oba hlavní kandidáti slibovali spolupráci s ostatními stranami, zároveň však hovořili o sebevědomé straně. Mají-li jednání začít, musí to být brzy, aby se subjekt stihl etablovat a představit voličům, upozornil politolog.

Zmínil, že Maláčová zdůraznila mnoho programových bodů, které se ale od sociální demokracie obecně očekávají. „Záleží, jakým způsobem o nich strana bude komunikovat. A víc než kdy jindy a kde jinde zde platí i to, že potenciální úspěch SOCDEM je závislý na tom, v jaké kondici budou největší konkurenti. Nezdá se, že by na sjezdu kdokoliv uvažoval o zcela samostatné kandidatuře, byť se snažilo mnoho politiků v diskusi prodat sebevědomí jako důležitou hodnotu. Úspěch bude záviset právě na tom, v jaké míře se toto sebevědomí a sociálnědemokratická značka propíšou do podoby kandidátních listin,“ uvedl.

Podíl.
Exit mobile version