Aktualizace: 7.05.2024 19:52

Washington – Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena otálí se schválením prodeje dvou typů munice Izraeli, informuje server Politico s odvoláním na sedm nejmenovaných zdrojů z Kongresu a obranného průmyslu. Má jít o naváděné bomby vyráběné firmou Boeing. Podle zdrojů jde o politický signál izraelské vládě, s jejímž přístupem k válce v Pásmu Gazy Washington nesouhlasí.

„Ačkoliv Bidenova administrativa formálně obchod nezamítla, v podstatě jedná skrze svou nečinnost – pozdržuje schválení prodejů a dalších procesů spojených s přesunem zbraní – aby vyslala Izraeli zprávu,“ sdělil nejmenovaný zdroj z Bílého domu.

Ačkoliv Biden s přístupem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k válce s palestinským hnutím Hamás nesouhlasil v minulosti již mnohokrát, jde o první případ, kdy by se nesouhlas USA mohl promítnout i do americké politiky prodeje zbraní a munice hlavnímu partnerovi na Blízkém východě, jemuž Američané prodávají pokročilou vojenskou techniku už desetiletí. Podle institutu Council on Foreign Relations (CFR) jsou USA zdaleka největším zahraničním vojenským partnerem Izraele.

Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) se schválení týká prodeje 6500 kusů „souprav“ typu JDAM, které umožňují bombám změnit trajektorii směrem k zamýšlenému cíli. Americký Kongres začal možný prodej v hodnotě 260 milionů dolarů (asi šest miliard korun) projednávat v lednu, Bidenova administrativa však od té doby podle WSJ proces prodeje neposunula dále.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby věc v pondělí odmítl komentovat, uvedl pouze, že americké „bezpečnostní závazky vůči Izraeli jsou skálopevné“. Americké ministerstvo zahraničí má povinnost o prodejích zbraní do zahraničí překračujících určitou hodnotu Kongres informovat, podotýká WSJ.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.