Komerční prezentace Aktual.: 22.10.2024 11:21

Praha – Policisté v ČR začali za prvních devět měsíců letošního roku vyšetřovat 97 vražd, což je oproti stejnému období loňského roku o 18 méně. Meziročně poklesl počet těchto trestných činů již druhým rokem, v roce 2022 zaznamenali kriminalisté od ledna do září 122 vražd. Vyplývá to z měsíčních statistik, které na svých stránkách zveřejnilo policejní prezidium. Údaje zahrnují nejen dokonané skutky, ale i přípravy a pokusy o vraždu.

Stejně jako v předchozích letech převažovaly vraždy motivované osobními vztahy, policisté jich evidovali 59. Zaregistrovali také dvě loupežné vraždy nebo dvě vraždy na objednávku. Zbývající vraždy měly motivy, které policejní statistici nepodřadili ani pod jednu z těchto kategorií. Objasnit se kriminalistům podařilo 84 vražd – obě loupežné, obě na objednávku a přes 90 procent motivovaných osobními vztahy. Tři z vražd podle policie spáchaly děti ve věku pod 15 let.

Nejvíce vražd se podle statistik stalo v Praze, kde jich policie zaznamenala 15. Následoval Ústecký kraj s 13 vraždami. Nejméně vražd bylo podle policie spácháno Karlovarském kraji, kriminalisté zaregistrovali dvě. Měsícem s nejvyšším počtem vražd je zatím letošní leden, kdy se jich podle statistik stalo 16.

Za celý loňský rok policie evidovala 159 vražd, více než polovina z nich ale zůstala ve stadiu pokusu. Dokonaných vražd zaznamenali policisté v loňském roce 68, zavražděno při nich bylo 81 lidí.

Všech trestných činů zjistili policisté od ledna do konce září přes 134.000, zhruba o 7400 méně než ve stejném období loni. Násilných zločinů bylo podle statistik přes 10.800, hospodářských trestných činů téměř 10.250.

Podíl.
Exit mobile version