Komerční prezentace Aktualizace: 2.07.2024 11:14

Praha – Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 16 lidí z úvěrového a dotačního podvodu a také z krácení daní se škodou přesahující 70 milionů korun. Podle kriminalistů pomocí fiktivních faktur zvyšovali obrat firem, s nepravdivými informacemi pak žádali o úvěry a dotace a také neoprávněně uplatňovali nárok na odpočet daně. O případu, který dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně, dnes informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Trestné činnosti se organizovaná skupina podle kriminalistů dopouštěla především v Jihomoravském kraji nejméně od ledna 2019. Do účetnictví zaúčtovávala smyšlené faktury, cílem bylo podle policie uměle navyšovat obchodním společnostem ekonomické ukazatele, zejména objem závazků, pohledávek, a tím i obrat. „Tyto zcela nepravdivé hospodářské výsledky pak měli předkládat úvěrujícím bankám a veřejnoprávním institucím poskytujícím dotace – včetně dotací evropských – tak, aby úvěry a dotace získali,“ popsal Ibehej.

Z fiktivních nákladů také obvinění podle kriminalistů uplatnili nárok na odpočet daně, čímž podle obvinění zkrátili daň z přidané hodnoty a daň z příjmu právnických osob, a způsobili tak škodu přes 70 milionů korun.

Policisté 15 Čechů a jednoho cizince zadrželi na konci června, následně uskutečnili více než deset domovních prohlídek a prohlídek dalších prostor. Dosud zajistili nemovitosti a hotovost za téměř 50 milionů korun. Na vyšetřování se podílelo v rámci metody Daňové Kobry i Generální finanční ředitelství a Finanční analytický úřad. Všichni obvinění jsou stíhaní na svobodě, hrozí jim až dvanáctileté vězení.

 

Podíl.
Exit mobile version