Komerční prezentace Aktual.: 1.10.2024 19:15

Plasy (Plzeňsko) – Policie od dnešního odpoledne zasahuje v domě v Plasích na severním Plzeňsku, kde se v září odehrál tragický domácí porod, jenž skončil smrtí rodičky. V domě sídlí centrum Ohnivý drak, což je komunita lidí některými zdroji označovaná za sektu. Zásah dnes ČTK potvrdila policejní mluvčí Hana Kroftová.

„Na místě provádíme úkony trestního řízení,“ řekla bez dalších podrobností. Podle informací ČTK policisté přistoupili k domovní prohlídce. Jejich dnešní přítomnost ale zřejmě přímo nesouvisí s vyšetřováním okolností domácího porodu. Kroftová to však blíže nekomentovala.

Vůdce společenství Lukáš Stančík, který je aktivní na YouTube, dnes v jednom ze svých příspěvků uvedl, že dostal předvolání na policii do Plzně k podání vysvětlení ohledně vyhrožování a pomluvy.

K domácímu porodu v rodinném domě v Plasích vyjížděla policie začátkem září. Záchranná služba policii oznámila, že rodička i dítě byly v ohrožení života. Mluvčí zdravotnické záchranné služby Andrea Divišová tehdy řekla, že záchranáři převzali do péče matku a novorozence a převezli je do nemocnice.

„Na místě události jsme opravdu zasahovali a do péče jsme si převzali matku, která byla v kritickém stavu transportována do Fakultní nemocnice Plzeň. Novorozené dítě měla v péči Letecká záchranná služba,“ uvedla tehdy k domácímu porodu Divišová.

Žena později zemřela. Stančík v září zveřejnil video, ve kterém tvrdí, že domácí porod v neděli večer proběhl normálně, žena byla v pořádku, doprovázely ji další ženy. V pondělí ale zkolabovala, v tu chvíli byla stále spojena s dítětem pupeční šňůrou, uvedl ve videu. Partner rodičky a otec dítěte následně na sociálních sítích žádal lidi o finanční pomoc, aby mohlo dítě navštěvovat. Novorozeně je podle informací médií nyní v pěstounské péči.

Podíl.
Exit mobile version