Komerční prezentace Aktual.: 25.10.2024 14:55

Praha – Policie obvinila jednu firmu a dva lidi za dotační podvod při žádosti o dotaci na inovační linku pro výrobu toastového chleba. Škodu vyčíslila na 100 milionů korun. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej, jména stíhaných neuvedl. Stamilionovou dotaci na linku získala v roce 2018 od ministerstva průmyslu a obchodu firma Penam ze skupiny Agrofert, kterou bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš vložil do svěřenských fondů. Agrofert uvedl, že při dotaci na linku na toastový chleba postupoval v souladu se zákonem a dotačními pravidly.

Policisté zajistili jako náhradní hodnotu výnosu z trestné činnosti nemovitost, kterou vlastní obviněná firma. Vedle dotačního podvodu stíhá centrála obviněné také za poškození finančních zájmů Evropské unie. Kauzu dozoruje Úřad evropského veřejného žalobce. Obviněným hrozí pět až deset let vězení a policie je vyšetřuje na svobodě.

Kriminalisté tvrdí, že obvinění při žádosti o dotaci podali ministerstvu průmyslu a obchodu nepravdivé údaje a zamlčeli podstatné skutečnosti. Dotaci ze státního rozpočtu skutečně získali, a to v plné výši. „Následně v důsledku auditu Evropské komise nebyla poskytnutá dotace refundována ze strany Evropské unie vůči České republice, neboť byl projekt označen jako nezpůsobilý k jeho proplacení,“ popsal Ibehej.

Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský si není vědom, že by se firma dopustila čehokoli protiprávního, uvedl na dotaz ČTK. „Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali v souladu se zákonem a dotačními pravidly,“ sdělil Heřmanský.

Ministerstvo v březnu 2022 informovalo o tom, že Penamu stomilionovou dotaci na výrobní linku toastového chleba odebere. Úřad se k tomuto kroku rozhodl poté, co od Evropské komise získal podklady o nedostatečné inovativnosti projektu výrobní linky v Pekárně Zelená louka. Evropští auditoři konstatovali, že se zaměřoval na produkt, který se již v holdingu Agrofert vyrábí. Agrofert tehdy reagoval tak, že podporu získal v souladu s dotačními pravidly a že na unikátnosti linky trvá.

Podíl.
Exit mobile version