Policie obvinila po pondělním zásahu na úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě bývalého náměstka hejtmana, další čtyři lidi a jednu firmu, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Případ se týká veřejných zakázek malého rozsahu, které zadávalo Moravskoslezské energetické centrum (MEC). Podle Deníku N je mezi zadrženými bývalý první krajský náměstek Jakub Unucka. Podle mluvčího občanských demokratů Jakuba Skyvy Unucka pozastavil členství v ODS. Hejtman Josef Bělica (ANO) řekl, že kraj bude chtít v MEC audit.

Unuckův mobil je podle zpravodajů ČTK od pondělí nedostupný. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) zveřejnil, že kauza zahrnuje i zakázky krajské správy silnic.

„Podle našich informací byl bývalý náměstek Jakub Unucka zadržen a vůči jeho osobě je vedeno trestní stíhání. Unucka v ODS pozastavil členství na vlastní žádost, nicméně pokud by se tak nestalo, celou věc by vyřešily stranické organy. V současné době není aktivní ani v žádné politické funkci,“ uvedl Skyva.

MEC je příspěvková organizace, která poskytuje Moravskoslezskému kraji odborné poradenství v energetice a rozvoji chytrého regionu. Vyšetřovatelé tvrdí, že u zakázek MEC docházelo k upřednostňování předem vybraných uchazečů, kteří za to předávali úplatky.

„V případě pravomocného rozsudku hrozí čtyřem obviněným fyzickým osobám tresty odnětí svobody až na osm let. Páté obviněné osobě, kterou je bývalý náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje, hrozí v případě pravomocného rozsudku trest až desetiletý,“ shrnul Ibehej.

Stíháno je pět lidí

Při pondělním zásahu zadrželi policisté v Moravskoslezském kraji osm lidí. Trestní stíhání zahájili proti pěti z nich, a to pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku nebo podplácení. „Obviněné fyzické osoby jsou v tuto chvíli stále v režimu zadržení,“ sdělil mluvčí NCOZ.

Případ dozoruje EPPO. „Část smluv týkajících se marketingových služeb byla financována z Evropské unie,“ vysvětlil Ibehej. Objem zakázek, kterých se řízení v tuto chvíli týká, se podle mluvčího pohybuje v řádech několika milionů korun.

Pětapadesátiletý Unucka byl od roku 2016 náměstkem postupně tří moravskoslezských hejtmanů zvolených za ANO. V gesci měl nejprve chytrý region a dopravu, následně průmysl, energetiku a chytrý region. Letos na post rezignoval v souvislosti se snahou o získání krajské dotace pro sebe a manželku. Od roku 2010 do roku 2017 byl také místostarostou Klimkovic na Ostravsku.

V krajských organizacích jsou nachystané audity

Hejtman Bělica řekl, že k zadržení Unucky nemá žádné informace. „Nikdo mě o tom neinformoval. O případu nevím vůbec nic, od včerejška (pondělí) jsem v Praze. Co se týče informací na úřadu, tak jsem o tom mluvil s ředitelem a řekl jsem mu, ať poskytnou orgánům činným v trestním řízení maximální součinnost. Na krajském úřadu si snad vyzvedli nějakou dokumentaci, která se tam skladuje v originálech, a to je všechno, víc o tom nevím,“ popsal Bělica.

Dodal, že situací se vedení kraje bude zabývat. Problém je však zatím v tom, že původní krajská rada už má za sebou své poslední zasedání a nová zatím nebyla jmenována. „Samozřejmě mám nachystáno, že budu dělat audity nejenom v Moravskoslezském energetickém centru, ale i v jiných příspěvkových organizacích a zapsaných spolcích, ve kterých je kraj účasten,“ podotkl hejtman. Právě MEC byl podle něj jednou z prvních společností, pro niž chtěl audit.

Asistentka správy MEC Martina Gebauerová řekla, že ředitel není přítomen, a ohledně dalších dotazů odkázala na tiskové oddělení zřizovatele, tedy Moravskoslezského kraje. Hlavním účelem MEC je zajišťování odborného poradenství v oboru energetiky, energetických služeb, energetického managementu a rozvoje chytrého regionu pro potřeby Moravskoslezského kraje, jeho příspěvkových organizací, ale také poradenství a konzultační činnost pro obce a veřejnost.

Podíl.
Exit mobile version