Aktual.: 19.09.2024 14:17

Praha – Středeční srážku dvou osobních vlaků v pražské Libni vyšetřuje policie nejen pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, ale také z ohrožení pod vlivem návykové látky. O rozšíření právní kvalifikace případu dnes informovala na síti X. Při nehodě byly zraněny tři desítky lidí. Strojvedoucí jednoho z vlaků minul návěstidlo zakazující jízdu, druhému vyšla pozitivně dechová zkouška na alkohol. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) na místě nadýchal 1,96 promile alkoholu.

„Strojvedoucí se v nemocnici podrobil lékařskému vyšetření a nyní čekáme na výsledky. Úkony trestního řízení s ním mohly být provedeny až po několika hodinách, když jich byl vzhledem ke svému stavu schopen,“ uvedla dnes policie. Její mluvčí Jan Daněk pro ČTK doplnil, že okolnosti a viník nehody se nadále zjišťují.

Nehodu na libeňském viaduktu vyšetřuje také Drážní inspekce. Podle mluvčího Martina Drápala osobní vlak směřující z Čakovic na Masarykovo nádraží nedovoleně minul vjezdové návěstidlo s návěstí zakazující jízdu. Policie uvedla, že byl v zácviku. Vlak následně zezadu narazil do stojícího osobního vlaku ČD na trase Milovice – Praha Masarykovo nádraží.

Záchranáři z místa nehody odvezli 25 zraněných a dalších deset jich ošetřili ve Vysočanech, kam dorazil evakuační vlak. Zranění nebyla podle záchranářů vážná, převažovaly pohmožděniny, úrazy hlavy a končetin včetně zlomenin, případně nevolnosti.

ČD po nehodě oznámily, že pokud se potvrdí alkohol z dechové zkoušky jejího strojvedoucího, ihned s ním rozváže pracovní poměr. Dráhy zároveň zahájily mimořádnou kontrolu zaměřenou na strojvedoucí.

 

 

Podíl.